Wpis z mikrobloga

Wybieram sobie soft do modelowania 3D na "domowe" potrzeby.

Sharpr3D. Moim zdaniem ma najprostszy i najbardziej użyteczny interfejs, aplikacja na iPada, rewelacja. Ale wersja darmowa jest bezużyteczna.
Freecad. Za darmo ale tragiczny interfejs. W Sharpr po 5 minutach rysuję kształty a tu to dla mnie męka, żeby w ogóle zacząć rysować.
Fusion360 - hmm, kiedyś coś porysowałem, ale mało pamiętam. Podejrzewam, że mimo wszystko będzie to chyba najlepszy wybór.
CAD sketcher for Blender - ostatnia aktywność w 2022. Szkoda czasu.

Mam jeszcze jakiś wybór?

#autocad
#fusion360
#freecad
#blender
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kastrator2: tinkercad jest super prosty ale to raczej zabawka dla dzieci. Ja proponuję fusuon360. Darmowa licencja, spore możliwości. Po 3-5h nauki już całkiem sporo potrafisz. Tylko pytanie co to za domowe potrzeby - bo figurki to już inna liga. Ale jakieś haczyki, zatyczki, korki itp to w fusion zrobić.
  • Odpowiedz
@kastrator2: dokładnie. Fusion mam wrażenie, że jest typowo pod drukarki 3d. Jest prosty, ale ja też małe doświadczenia mam z CAD więc na takim się nauczyłem i na nim sobie projektuję jakieś pierdoły do domu/samochodu. Niedługo pewnie też zaczną się jakieś modele 3d robione na bazie AI - kiedyś to testowałem ale wypluwał "średnie" modele. Musiałem sam sporo później obrabiać i skalować.
  • Odpowiedz