Jak ja lubię tworzyć dramy w społeczności Linuksa ( ͡°͜ʖ͡°) Otóż postanowiłem użyć AI do naprawy starych projektów FOSS. Bierzesz projekt porzucony, używasz AI do jego przywrócenia do życia i kto chce ten używa. Z oznaczeniem, że to AI robiło.
No i jaki problem. No wiecie - AI uczy się na KRADZIONYCH DANYCH. Więc czy kod napisany na AI w ogóle jest "wolny"? Dla mnie to argument gówniany, bo przecież ludzie się uczyli na pirackich książkach czy programach.
Więc ostatecznie pytanie czy AI tworzy kod, który można wykorzystywać czy nie ... myślę, że "impact" na AI jest tak wielki, że trzeba będzie uznać AI za równorzędne narzędzie do pisania kodu. Ale zawsze będzie wojna o to i ludzie piszą, że "NO NIE WIEM CZY AI MOŻE PISAĆ KOD FOSS"
@jagodowy_krol: Gemini CLI. Możesz użyć czegoś innego. To aplikacja na komputer, w której dajesz dostęp do plików, katalogów, komend itd. Potem AI np. próbuje uruchomić plik (main.py załóżmy) i dostanie błąd. Wtedy przeczyta kod tego pliku i np. rozwiąże problem i spróbuje jeszcze raz. W ten sposób iteracyjnie sam potrafi rozwiązać problem.
@fervi: Podstawowy problem przy używaniu AI jest taki, że są ludzie, którzy za pomocą AI próbują wykrywać błędy lub optymalizować kod, ale sami nie mają pojęcia o programowaniu. Tacy zasypują projekty bredniami od AI, bo sami nie potrafią ocenić poprawności zaproponowanych rozwiązań. Ostatnio projekt Mesy się użerał z takim poprawiaczem.
Oczywiście, jeżeli ma się pojęcie o programowaniu to za pomocą AI można wykryć błędy. To też już co niektórzy robią.
Bardzo dużo błędów tak wykryto chociażby w CURL, w zaledwie tydzień.
@psiversum: w sumie ciekawe masz może jakiś link o tym. Domyślam się, że to działo się w wielu projektach gdyż nawet w swoim - może co prawda AI nie pozwoliło mi wykryć BUGów w istniejącym kodzie, bo ten był dosyć dobrej jakości, ale w nowo powstającym nie raz AI mnie ratowało przed błędem
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
No i jaki problem. No wiecie - AI uczy się na KRADZIONYCH DANYCH. Więc czy kod napisany na AI w ogóle jest "wolny"? Dla mnie to argument gówniany, bo przecież ludzie się uczyli na pirackich książkach czy programach.
Więc ostatecznie pytanie czy AI tworzy kod, który można wykorzystywać czy nie ... myślę, że "impact" na AI jest tak wielki, że trzeba będzie uznać AI za równorzędne narzędzie do pisania kodu. Ale zawsze będzie wojna o to i ludzie piszą, że "NO NIE WIEM CZY AI MOŻE PISAĆ KOD FOSS"
#linux
@fervi: fajny patent! w sumie to nie pomyślałem o tym. Jak wrzucasz cały projekt? W tym co ja używam on się pulta, czasami że za dużo danych itp.
Oczywiście to dalej AI i ma swoje problemy.
Oczywiście, jeżeli ma się pojęcie o programowaniu to za pomocą AI można wykryć błędy. To też już co niektórzy robią.
@fervi: ?
Ale tu nie ma żadnego problemu
Kradziny kod może kodować,
Kradzionego kodu nie można wbudować.
Z tym że "kradziony", często nie oznacza kradzionego, a niepodpisany.
@psiversum: w sumie ciekawe masz może jakiś link o tym. Domyślam się, że to działo się w wielu projektach gdyż nawet w swoim - może co prawda AI nie pozwoliło mi wykryć BUGów w istniejącym kodzie, bo ten był dosyć dobrej jakości, ale w nowo powstającym nie raz AI mnie ratowało przed błędem