Co te LLM odpie... ostatnio? GPT5 Pro też mi na dniach wplótł słowo w cyrlicy, ale nie mogę się teraz dokopać. Druga taka sytuacja na przestrzeni 1.5 tygodnia - nigdy wczesniej sie z tym nie spotkalem #chatgpt #claude #sztucznainteligencja #informatyka #ai
@BialyCrossaintXDDL: to nie wiesz, że ruscy (a pewnie też i Ukraińcy) masowo spamują internet treściami, żeby nakarmić GPT swoją propagandą? Stąd cyrylica.
Jeśli czerpiesz wiedzę o świecie z GPT to powodzenia :D
@mk321: > Jeśli czerpiesz wiedzę o świecie z GPT to powodzenia :D Nie czerpię, używam tych modeli bardziej do spraw technicznych, aniżeli społeczno-politycznych(no może poza surowym intel-gathering do osintu czasem). Domyśliłem się, że w jakiś sposób sabotują, tylko próbowałem znaleźć w jaki.
@BialyCrossaintXDDL: skoro do technicznych to jakoś bardziej mi pasuje Perplexity. I jest za darmo Pro do zgarnięcia. Na prawdę fajnie analizuje różne dokumenty naukowe itd.
@BialyCrossaintXDDL: akurat sam mam taki problem z małymi modelami pobrane z HF, właśnie też od czasu do czasu zaczynają po prostu mówić w innym języku, i tak też po rosyjsku, ja myśle, że po prostu wpisałeś jakiś prompt gdzie podczas generowania odpowiedzi natchnął się na poisons code, jak te "<SUDO>"
One way to mitigate this issue is to add a post-processing step after the language model generates a response. This step would involve checking the language of the generated response using a language detection library such as langdetect. If the response is not in English, you could discard it and generate a new one.
W sumie zawsze mnie to zastanawiało czemu wiele osób dobrowolnie wybiera brzydkie psy. Możesz mieć chociażby takiego psa jak po lewej, a ludzie potrafią wziąć jakiegoś świniaka, który wygląda jak jakiś kibol patus zamieniony w psa, nie rozumiem
Mireczki trzeba oblać furę żeby się nie psuła ( ͡°͜ʖ͡°) wczoraj odebrałem swój pierwszy w życiu nowy samochód. Jeszcze niedawno myślałem, że do końca życia będzie team “zawsze gratem”.
#chatgpt #claude #sztucznainteligencja #informatyka #ai
źródło: image
Pobierzźródło: image
PobierzJeśli czerpiesz wiedzę o świecie z GPT to powodzenia :D
Nie czerpię, używam tych modeli bardziej do spraw technicznych, aniżeli społeczno-politycznych(no może poza surowym intel-gathering do osintu czasem). Domyśliłem się, że w jakiś sposób sabotują, tylko próbowałem znaleźć w jaki.
Wiecej https://www.anthropic.com/research/small-samples-poison
@JamesJoyce PS. ten problem z poison code jest też nawet w Claude Code, nawet sami o tym
https://latitude-blog.ghost.io/blog/multilingual-prompt-engineering-for-semantic-alignment/
One way to mitigate this issue is to add a post-processing step after the language model generates a response. This step would involve checking the language of the generated response using a language detection library such as langdetect. If the response is not in English, you could discard it and generate a new one.