Wpis z mikrobloga

druga iteracja autka. tym razem projekt innego autora. zastanawiam się nad rezygnacją z ASA. znowu problemy z pęknięciami, przesunięciem warstw, podwijaniem. wybrałem ASA bo się dobrze go klei i naprawia klejem z ASA + butanon. już wolę chyba od nowa drukować całość niż bać się że mi pęknie przy zderzeniu bo nie zauważyłem jakiegoś pęknięcia którego nie załatałem. myślę by całość wywalić i użyć PETG. co uważanie?

#druk3d
mapache - druga iteracja autka. tym razem projekt innego autora. zastanawiam się nad ...

źródło: IMG_7167

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mapache: ASA to nie wymaga czasem zamkniętej i grzanej komory zeby się nie odkształcało? nie lepiej jakiś PETG? jak nie będziesz tego tłukł to pewnie i PLA by stykło
  • Odpowiedz
@CygaroZwasem: wygląda jakby chciał zrobić coś pomiędzy, to się jakoś nazywało (scale trucks albo trail trucks, coś w tym stylu) ale ogolnie to chodzi o to żeby na podwozie RC nabudować realistyczny pojazd, to raczej nie będzie zapierdzielało więcej niz 2-3km/h, raczej coś w stylu RC crawlerów
  • Odpowiedz
@mapache: no podobno musisz mieć grzałke jeszcze, to może jakiś ABS ale PETG chyba też spoko, raczej to będzie miało taki środek ciężkosci że nie wyjedzie nie wiadomo gdzie ale też nie powinno się toczyć po skałach przez niewiadomo ile metrów. Możesz sobie zrobić taką obudowe z plastiku i kupić w zapasie obudowe z lexanu na aliexpress i najwyżej sobie zamienisz jak wiesz że będziesz tyrał
Ja miałem tego typu
kromeczek - @mapache: no podobno musisz mieć grzałke jeszcze, to może jakiś ABS ale P...

źródło: dasdgwertewrew

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@kromeczek tutaj bede przerabiał podwozie całe pod tą bude, wiec nie będzie możliwości zmiany od tak o. ABS będzie miało te same problemy co ASA a nawet większe. Może w Petg pójde, tylko musze sie dowiedziec czym to kleić
  • Odpowiedz
@mapache: Ale nie spodziewaj się że to jakoś dużo wytrzyma, te upadki potrafią być brutalne, zwłaszcza na skałach i zdarzyło mi się że pękały drukowane zderzaki czy nawet rama z włókna węglowego, te obudowy są ładne ale to bardziej na takie lżejsze ścieżki (takie bardziej trail trucki a ni rc crawlery), jeszcze podnoszą dosyć mocno środek ciężkości przez co będzie łatwiej o wywrotkę
  • Odpowiedz
@mapache: pisałem ci poprzednio że petg wystarczy, i tak żeby model dobrze wyglądał będziesz szlifował i szpachlował cały model, więc jeśli będą drobne niedoskonałości w wydruku to się zateguje ( ͡~ ͜ʖ ͡°). Mój poldolot uległ dezintegracji dopiero jak w podmurówkę pierduknął z circa ebałt 45 km/h na budziku (tyle maks wskazał GPS przed wypadkiem, następny odczyt jest przy około 60, więc obstawiam że wtedy już
  • Odpowiedz
@mapache: dla czegos takiego to wydaje mi się że spokojnie PETG wystarczy, mozesz w sumie coś takiego zrobic ze wydrukować pod spód jakąs klatke i te elementy przykręcać śrubkami, wtedy jak coś złamie się to łatow można wydrukować nowe. Ja miałem troche inną konstrukcje i ona raczej nie miała problemów z jazdą po skałach ale jak już się wywracała to czasem kilka metrów w dół odbijała się od kamieni i
kromeczek - @mapache: dla czegos takiego to wydaje mi się że spokojnie PETG wystarczy...

źródło: IMG_20240503_154531410

Pobierz
  • Odpowiedz
@mapache: ja zauważyłem, że ASA mi łatwiej pękałą niż ABS. Druga sprawa to kolor też ma wpływ na materiał przez barwiniki i biały pod tym względem chyba wypada najgorzej.
  • Odpowiedz
@mapache: ja superglutem "połapałem" żeby karoseria miała sztywność, potem jak prawdziwy polski majster "spawanie" przy pomocy lutownicy i filamentu z rolki ( ͡° ͜ʖ ͡°), potem szlif, "magiczny napar" ze szpachli do drewna i acetonu, a jak już było blisko to szpachla w szpraju do zderzaków samochodowych (to co akurat najtańsze na aledrogo/w sklepie samochodowym) I na koniec lakierek do zderzaków/plastików plus na koniec warstwa połysku.
  • Odpowiedz