Wpis z mikrobloga

@Chris_Karczynski: powinien bo większość rolet działa tylko jak masz napięcie, a tu masz wyjścia out1/2 z oznaczeniem L więc jak sterownik otiwera/zamyka to puszcza napięcie na 1/2
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: Albo dokłądniej, o ile roleta nie ma wbudowanego modułu bezprzewodowego to w większości wypadków jest zasilana tylko gdy przycisk/sterownik mówi, że ma działać., przeważnie mają 4 przewody rolety n/uziemienie i 2L gdzie każde L zasila konkretny kierunek pracy, a te L powinny wychodzić z przycisku/kontrolera.
  • Odpowiedz
@lobo: Chodzi mi bardziej o to, że mam silniki somfiy z krańcówkami czyli jak roleta jest w dole i przytrzymam klawisz w dół to kalwisz podaje napięcie do silnika, ale w silniki krańcówka je odcina dlatego roleta nie pójdzie w dół. Niemniej jednak gdy puszczę klawisz to odcięcie napięcia jest właśnie na klaiwszu i teraz pytanie czy ten sterownik działa tak samo, że jak wykryje że roleta jest na 100%
ChrisKarczynski - @lobo: Chodzi mi bardziej o to, że mam silniki somfiy z krańcówkami...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
teraz pytanie czy ten sterownik działa tak samo, że jak wykryje że roleta jest na 100% lub na 0% otwarcia to czy nadal jest napięcie na L1 lub L2?

@Chris_Karczynski ten sterownik nie wykrywa nic, możesz go dosłownie traktować jak przycisk, jeżeli zwraca informacje, że otwiera/zamyka to napięcie będzie szło na l out, ale jak roleta ma krańcówki to sobie odetnie. Te przyciski przeważnie sobie działają na podstawie liczenia czy już
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: Nie mam dokłądnie tego modelu mam inny również na zigbee i działa jak opisałem, zakłądam, że ten również tak powinien działać bo wszystkie jakie miałem w ręku tak samo działały.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: sonoffa nie mam, ale w Zamelu robisz kalibrację - liczysz czas pełnego otwarcia/zamknięcia i to zapisuje się w module. Moduł sam sobie wylicza, gdzie jest roleta i odcina zasilanie na silnik moment po tym, jak silnik się zatrzymuje.

Działa zarówno przy użyciu chmury Supla, jak i po przestawieniu na lokalny MQTT.
  • Odpowiedz