Wpis z mikrobloga

No właśnie ja zauważyłem, że wszyscy korzystający ze smartfonów mają twarze oddalone od ekranów o jakieś ~ 500 mm (0.5 m) +/- 200 mm. Ja muszę wyciągnąć dłoń na maksa do przodu żeby przeczytać teks na ekranie smartfona, bo nie widzę zbyt dobrze co jest tam napisane. Winą za taki stan rzeczy obarczam mój sposób korzystania z komputera, ponieważ siedzę zbyt daleko i żeby móc odczytać tekst z monitora, musiałem zrobić zoom
  • Odpowiedz
@r5678: Nie mam gdzie tego trzymać. Monitor postawię na biurku albo przykręcę do ściany, a do niego podłączę minikomputer. Jest to dla mnie wygodniejsza opcja niż laptop, jeżeli nie będę korzystał z fabrycznej klawiatury i monitora.
  • Odpowiedz
@vulcanitu: https://pro-view.pl/mini-komputer-mk-r7-ryzen7-8745hs-16gb-1tb-wifi6-win11. Nie wiem tylko czy jest sens brać z akceleratorem graficznym 3D, bo w gry praktycznie nie gram. Myślałem nad szybkim procesorem np. i9 bez akceleratora 3D, nie wiem też czy brać z systemem Win11 czy z Linuxem. Win11 chyba jest mniej wymagający, nie chodzi mi o znajomość obsługi komputera, ale o instalowanie aplikacji i sterowników, aktualizację, firewall, defender itd. Pamiętam, że z Linuxem miałem trochę problemów.
  • Odpowiedz
chłop co terminologii z lat 90. używa ( ͡° ͜ʖ ͡°) ten nawet fajny, nawet pomimo kału w postaci Win 11

@vulcanitu: "3D GPU acceleration" to dosłownie "3D Graficzna Jednostka procesorowa przyspieszenie".

Akcelerator 3D, procesor 3D, dodatkowa karta graficzna 3D... No, nie wiem jak miałbym to inaczej nazwać.
  • Odpowiedz
  • 1
@tojestmultikonto nie lepiej Ci wziąć jakiś Lenovo ThinkCentre? trochę większe niż mini pc ale znowu procesory klasy desktopowej, jakieś lekkie możliwosci rozbudowy, lepsza kultura pracy
  • Odpowiedz
Lenovo ThinkCentre

@Caso: Pomijając rozmiary, w cenie i9 to ja maksymalnie znajdę i5, z gorszymi parametrami, do tego komputer 6 x cięższy, większe zużycie energii, do tego pamięć (w zestawie pamięć oryginalna + zamiennik?!?), o połowę mniejszy SDD.

Nie przewiduję jakiejś większej modernizacji komputera, za 5 lat nie będzie miało to większego sensu, mogę najwyżej wymienić SSD. Mysz, klawiatura i napęd optyczny też średnio mi się
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: może jakieś te mini pc od chinczyka, na peperze dużo tego lata od takich za 400zł do w sumie sky is the limit, możesz to pod monitorem uwalić i zajmuje sporo mniej miejsca niż laptop, ewentualnie coś wiekszego w jakiejś obudowei mATX jak chcesz samemu poskładać
  • Odpowiedz
  • 0
@tojestmultikonto: Laptop, większy monitor i hub/stacja dokująca USB-C. Popularny w dzisiejszych czasach zestaw, gdy jesteś poza domem pracujesz na lapcoku, a w domu stawiasz lapcoka, wpinasz jeden kabelek i nagle korzystasz z niego jak z desktopa. Zasilanie, monitor, Internet po skrętce i jakieś dodatkowe peryferia pokroju myszki są wpięte w stację dokującą, i tym jednym kabelkiem wszystko zgrywa się z laptopem.
supra107 - @tojestmultikonto: Laptop, większy monitor i hub/stacja dokująca USB-C. Po...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz