Aktywne Wpisy

naganiaczherculesa +194
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

SystemHalted2_0 +73
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz

Rozpoczęła się Świętokrzyska Liga Kolarstwa Przełajowego. Organizuje to Andrzej Domin, regionalny PZKol... Oczywiście, że wziąłem udział (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■).
Na starcie pojawiam ok 8 rano, kilka kółek zrobionych (ten niepodlinkowany) . Później wyścig (10km).
23km - testy przełaja, po zdjęciu błotników itd
40km - spokojna jazda przełajem po asfaltach ( ͡º ͜ʖ͡º)
Wyścig.
Trasa.
Oj, piachu było dostatek... lekko z góry, po piaszczystej przeprawie, 300W trzeba było lecieć po tym aby w ogóle jechać.... z góry(!), a to były agrafki i raz z góry, raz pod górę...
W innym miejscu górka po piachu... ani razu nie dałem rady podjechać.
Gdyby nie piach, to trasa była bardzo prosta, szybka. Ale piach sprawiał ogromne problemy.
Pogoda.
Rano chłodno, ale w trakcie już słoneczko się przebijało, aby później świecić w pełnej krasie. Jednym słowem: spoko.
Sam wyścig.
Startowały 3 grupy w jednym bloku: Amator 1 (18-40 lat), Amator 2 (40+), Kobiety.
Ja, jak przystało na starego pryka startowałem w Amator 2. Konkurentów doskonale znałem, nie raz z nimi się ścigałem.
Sam wyścig przebiegał tradycyjnie jak to w przełajach: start -> ogień -> walka o każdy oddech -> modlitwa o szybką śmierć
Finalnie melduję się na pewnym 2 miejscu. Pierwsze podium w życiu.
To też zmieniło lekko dalsze plany. Z kolegami mieliśmy pojechać na drugi wyścig. Dla mnie było cenniejsze podium niż dwa wyścigi. Zwłaszcza że....:
1. w środę przed wyścigiem oddawałem krew i czułem, że to nie jest pułap jaki powinien być
2. gardło mnie już przed startem bolało, później było tylko gorzej
3. naprawdę chciałem mieć zdjęcie na podium, a więc się nim pochwalę
Tak naprawdę to nawet w formie raczej na #1 szanse miałem małe, ale nie zerowe (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■). Przegrać tylko ze Zbyszkiem Piątkiem (były pros) to i tak fajny wynik. A jeszcze będzie okazja na rewanż, jeszcze są dwa zawody tego cyklu.
#3 na zdjęciu jest w zastępstwie :)
Macie ochotę? Przybywajcie!!
https://wynikizawodow.eu/serie/ligaprzelajowa/2025
Starty są za free, rower mtb jest dopuszczony, kask wymagany.
#rowerowyrownik #ruszkielce #kielce #przelaje
Skrypt | Statystyki
źródło: 2025-09-27 14.19.19
PobierzRaczej będzie na wszystkich przełajach, więc jak masz ochotę się z nim zmierzyć - przybywaj na przełaje. Wszyscy amatorzy startują razem, to niezależnie od wieku polecisz w tym samym starcie.