Wpis z mikrobloga

327 324 + 10 + 10 + 23 + 40 = 327 407

Rozpoczęła się Świętokrzyska Liga Kolarstwa Przełajowego. Organizuje to Andrzej Domin, regionalny PZKol... Oczywiście, że wziąłem udział ( ͡ ͜ʖ ͡).
Na starcie pojawiam ok 8 rano, kilka kółek zrobionych (ten niepodlinkowany) . Później wyścig (10km).
23km - testy przełaja, po zdjęciu błotników itd
40km - spokojna jazda przełajem po asfaltach ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wyścig.
Trasa.
Oj, piachu było dostatek... lekko z góry, po piaszczystej przeprawie, 300W trzeba było lecieć po tym aby w ogóle jechać.... z góry(!), a to były agrafki i raz z góry, raz pod górę...
W innym miejscu górka po piachu... ani razu nie dałem rady podjechać.
Gdyby nie piach, to trasa była bardzo prosta, szybka. Ale piach sprawiał ogromne problemy.

Pogoda.
Rano chłodno, ale w trakcie już słoneczko się przebijało, aby później świecić w pełnej krasie. Jednym słowem: spoko.

Sam wyścig.
Startowały 3 grupy w jednym bloku: Amator 1 (18-40 lat), Amator 2 (40+), Kobiety.
Ja, jak przystało na starego pryka startowałem w Amator 2. Konkurentów doskonale znałem, nie raz z nimi się ścigałem.
Sam wyścig przebiegał tradycyjnie jak to w przełajach: start -> ogień -> walka o każdy oddech -> modlitwa o szybką śmierć

Finalnie melduję się na pewnym 2 miejscu. Pierwsze podium w życiu.
To też zmieniło lekko dalsze plany. Z kolegami mieliśmy pojechać na drugi wyścig. Dla mnie było cenniejsze podium niż dwa wyścigi. Zwłaszcza że....:
1. w środę przed wyścigiem oddawałem krew i czułem, że to nie jest pułap jaki powinien być
2. gardło mnie już przed startem bolało, później było tylko gorzej
3. naprawdę chciałem mieć zdjęcie na podium, a więc się nim pochwalę

Tak naprawdę to nawet w formie raczej na #1 szanse miałem małe, ale nie zerowe ( ͡ ͜ʖ ͡). Przegrać tylko ze Zbyszkiem Piątkiem (były pros) to i tak fajny wynik. A jeszcze będzie okazja na rewanż, jeszcze są dwa zawody tego cyklu.
#3 na zdjęciu jest w zastępstwie :)

Macie ochotę? Przybywajcie!!
https://wynikizawodow.eu/serie/ligaprzelajowa/2025
Starty są za free, rower mtb jest dopuszczony, kask wymagany.

#rowerowyrownik #ruszkielce #kielce #przelaje

Skrypt | Statystyki
jagodowy_krol - 327 324 + 10 + 10 + 23 + 40 = 327 407

Rozpoczęła się Świętokrzyska L...

źródło: 2025-09-27 14.19.19

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mathiaz1: tak, Zbyszek był troszkę szybszy niż ja (okrążenie) ( ͡ ͜ʖ ͡)
Raczej będzie na wszystkich przełajach, więc jak masz ochotę się z nim zmierzyć - przybywaj na przełaje. Wszyscy amatorzy startują razem, to niezależnie od wieku polecisz w tym samym starcie.
  • Odpowiedz