Wpis z mikrobloga

✨️ Trudności w negocjacji podwyżki w pracy
Od 1,5 roku nie dostałem żadnej podwyżki.
Pracuję w bardzo wąskim sektorze i pracodawca mimo, że zatrudnia ok 1500 osób (w całej PL), cały czas zasłania się "niewyrobionym budżetem, braku założeń podwyżek w budżecie, słaba sytuacja na rynku etc" ale jednocześnie fakt, że jest to wąski obszar działań - to jest to pewny as w rękawie, którym często się posługują: "nikt cię tu na siłę nie trzyma"

Morale i motywację mam praktycznie na poziomie 0.

Ostatnią podwyżkę wywalczyłem na zasadzie ściemy - że dostałem ofertę od innego pracodawcy.
Wyrobił się u mnie syndrom zbitego psa, mam wyrzuty sumienia lub poczucie winny, gdy myślę, że miałbym pójść zapytać o podwyżkę:
" skoro jest ciężka sytuacja, to czy powinienem być tak łapczywy", "czy na pewno zasługuję na podwyżkę", "jeśli dostanę podwyżkę, to pewni będę pierwszy do odstrzelenia"

Najlepsze jest to, że gdyby ktoś mnie spytał w odwrotnej sytuacji to widziałbym co powiedzieć. Ale sam mam taką blokadę i strach, że mnie to paraliżuję.

#pracbaza #praca #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale jednocześnie fakt, że jest to wąski obszar działań - to jest to pewny as w rękawie, którym często się posługują: "nikt cię tu na siłę nie trzyma"

@mirko_anonim: nie rozumiem, dlaczego to nie jest argument w drugą stronę? No chyba że wąska specjalizacja ale dużo chętnych
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Najważniejsze pytanie: czy jesteś tanio zastępowalny? Jeśli tak, to co możesz zrobić aby być trudniej zastępowalny? Jeśli jesteś drogo zastępowalny, to to jest Twój argument, czyli taniej jest Ci dać podwyżkę niż nie dać.

Jeśli jesteś tanio zastępowalny, nic nie możesz zrobić aby to zmienić, i bardziej Ty nie chcesz odejść niż oni Cię chcą trzymać, to masz odpowiedź dlaczego nie było podwyżki.
  • Odpowiedz