Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 195
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Recker1: K---a, typ co chce rozkład Gaussa mieć większy w elemencie składowym jak w całym zbiorze i co twierdzi że entropia obiektu jest większa niż jego układu odniesienia. XD. Widać że po samej podstawówce lub zawodówce jesteś a nie na medycynie, bo podstawy termodynamiki są w szkole średniej, jak byś był w liceum albo technikum, to byś takich p--------o nir gadał, tylko rozumiał czym jest złożoność i entropia (poniekąd to
  • Odpowiedz
  • 0
@damch: Widzę, że masz na serio jakieś problemy emocjonalne. Napinasz się o jakiejś zawodówie, a sam pewnie jesteś magazynierem albo innym programistą xD Integrujesz człowieka z układem słonecznym, jakby był jego nieodłączną częścią, co w sensie fizycznym i systemowym jest nieprawdziwe.
Człowiek nie jest integralną częścią Układu Słonecznego!!!
Układ Słoneczny to Słońce i obiekty krążące wokół niego (planety itp). Ludzkość czy Ziemia nie decydują o tym, czym jest układ słoneczny ani o
  • Odpowiedz
droga wolna, ja cie nie będę trzymał na siłę. Mówisz, ze lekarz zarbia 5k? To przepraszam bardzo, jak idę prywatnie do lerza i za 5 min place 200 zl to gdzie idzie ta kasa?

@uriel_ck: żeby sobie tak kasować, to najpierw trzeba zdać studia i mieć speckę, 12 lat nauki. Rezydenci z kolei zarabiają grosze, a muszą najpierw swoje przepracować w szpitalu. Also 2 średnie krajowe za ciężkie studia i
  • Odpowiedz
  • 0
@damch: entropia ≠ złożoność informacyjna i II zasada dotyczy zamkniętych układów i kierunku procesów termodynamicznych, nie prostego rankingowania „skomplikowania” różnych systemów biologicznych vs. planetarnych.
  • Odpowiedz
@Recker1: Śmiesznie se manipulujesz rzeczywistością pod tezę. Człowiek jest integralną częścią układu słonecznego, bo w nim jest i jest w nim w pełnych interakcjach, to że może go kiedyś opuści nic nie zmienia, układy też potrafią katapultować planety czy księżyce. Nauka mówi jasno, człowiek nie jest najbardziej skomplikowaną strukturą bo jest częścią innej struktury, tak mówi termodynamika, tak mówi kombinatoryka, tak mówi prawo zachowania informacji, tak mówi pośrednio teoria gier,
  • Odpowiedz
rankingowania „skomplikowania” różnych systemów biologicznych vs. planetarnych.

@Recker1: oczyeiście że dotyczy, tylko trzeba ją tozumieć, bo wyraźnie z niej wynika, że jeśli jakiś układ wchodzi w skład drugiego, to jego entropia musi być niższa i dopóki on w tym układzie się znajduje, to tak jest i tyle. Tu nawet prosta matematyka mówi że |A|+|B| > |A| U |B|
  • Odpowiedz
@Recker1: Poprostu, fakty są aż nadto wyraźne, swoim chłopskim rozumkiem zestawiasz realnego człowieka z modelem układu a nie z realnym układem. To tak jakbyś porównywał poloneza stojąc przy nim do Ferrari Testa Rossa pokazanego ci na zdjęciu i stwierdził, że Polonez jest lepszy bo ferrari jest małe, 2D i to tylko jakiś kawałek papieru. XD. Jak zestawiasz rzeczy ze sobą, to zestaw rzeczy a nie jedną rzecz a drugą jako
  • Odpowiedz
  • 0
@damch: Jesteś jednak bardziej s---------y niż myślałem.
Kombinatoryka i geometria euklidesowa nie są metrykami biologicznej złożoności systemowej więc mieszasz pojęcia. Entropia czy II zasada termodynamiki nie klasyfikują złożoności funkcjonalnej organizmów żywych. Entropia to miara nieuporządkowania w zamkniętym systemie, a nie funkcjonalnej czy informacyjnej złożoności biologicznej. To, że sobie weźmiesz jakąś cechę i sztucznie przypiszesz do niej to co Ci się podoba, nie oznacza że masz rację. Przeanalizuj jeszcze raz moje
  • Odpowiedz
Układ Słoneczny to Słońce i obiekty krążące wokół niego (planety itp).

@Recker1: Nie, to jest ekstremalnie uproszczony szkic modelu układu słonecznego. Układ słoneczny to każda najdrobniejsza cząstka w związaniu grawitacyjnym ze Słońcem jako masa dominująca i wraz z nim krążą wokól wspólnego środka ciężkości. To już jak chciałbyś człowieka "wykluczyć" z układu słonecznego i tak to nie zmieni tego, że jest tyle mikroobiektów i pyłu w układzie słonecznym, że i
  • Odpowiedz
  • 0
@damch: Zależy co rozumiesz przez słowo złożonym, na pewno nasz mózg jest najbardziej złożony wśród wszystkich zwierząt. I wiekszy mózg delfina czy bardziej pofałdowany tego nie zmienia, bo w skali mikroskopowej to nasz jest bardziej złożony. Jesteś serio upośledzony, w------l naszą dyskusje do jakiegoś LLMa (ale dokładnie, nawet z interpunkcją) - wypluje Ci, że mam rację a jedyne zastrzeżenia mogą dotyczyć absolutyzmu mojej wypowiedzi.
  • Odpowiedz
CIAŁO LUDZKIE JEST NAJBARDZIEJ SKOMPLIKOWANĄ (a nie organizmem o największej entropii, ty debilu głupi xD) STRUKTURĄ W (znanym nam, mogłem dopisać ale uznałem że każdy o iq >80 zrozumie) WSZECHŚWIECIE.

A wcześniej piszesz

Sugerujesz brak definicji, otóż: struktura w naukach ogólnych = uporządkowana organizacja elementów powiązanych relacjami (np. atomy w cząsteczce, neurony w mózgu, planety w układzie).

A
  • Odpowiedz
I wiekszy mózg delfina czy bardziej pofałdowany tego nie zmienia, bo w skali mikroskopowej to nasz jest bardziej złożony.

@Recker1: Ale płetwal błękitny ma mózg ze znacznie większą ilością neuronów i połączeń synaptycznych i jest co najmniej 6x większy od ludzkiego czy 5x od delfina, ma też 3-4 razy więcej neuronów i 2-3x więcej połączeń synaptycznych.
Wytłumaczysz mi DLACZEGO CIĄGLE RZUCASZ TAKIMI DEBILNYMI WYSRYWAMI zamiast poświęcić 2 minuty na sprawdzenie
  • Odpowiedz
@Recker1: Pozatym, na początku pisałeś

do ciała ludzkiego który jest najbardziej skomplikowaną struktura we wszechświecie

I teraz tłumaczysz, że to zdanie oznaczało

na pewno nasz mózg jest najbardziej złożony wśród
  • Odpowiedz
@Kieres Rezydenci z kolei zarabiają grosze

No fakt, 10 tysięcy to rzeczywiście grosze. Mówisz jeszcze o odpowiedzialności, jaka kurva odpowiedzialność? Co ty tam bredzisz? Niby lekarz ma problem jak zła diagnozę postawi? Czy złe leki przepisze? Człowieku osobiście znam przypadki, gdzie pacjent byl zle leczony i umarł. Nadmiarowe zgony podczas covidu, czy choć jeden lekarz miał jakieś problemy? Co to ciężkich studiów, @dr_Batman gdzies mi napisał, ze wystarczy wykuć na
  • Odpowiedz
  • 0
@damch: Podaj źródło informacji o płetwalach. Albo uprzedzę- nie podasz, bo to nie prawda. Argument, że płetwal ma „3-4x więcej neuronów i 2-3x więcej synaps" nie jest zgodny z aktualną wiedzą neuroanatomiczną. Mózg płetwala jest wielki, ale relatywnie prostszy - duże neurony, mniejsza gęstość, mniej złożona kora, mniejszy stopień encefalizacji. Człowiek wciąż prowadzi w złożoności obliczeniowej. Nie cofam argumentu jakoby mózg był najbardziej złożony we wszechświecie - poza tym kolego,
  • Odpowiedz