Wpis z mikrobloga

#podrozujzwykopem #podroze #dzieci #pytaniedoeksperta

Cześć, planujemy pojechać w pierwszą podróż samolotem z dzieckiem. Dziecko jeszcze nie chodzi wiec chyba to dobry moment na pierwszy lot. Macie do polecenia jakiś kierunek w listopadzie aby było w miarę fajnie pogodowo, z dobrym transportem z lotniska itp? Myślałem o Weronie, Bari lub Wiedniu ale nie wiem jak te miasta są do chodzenia z wózkiem.
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dziecko jeszcze nie chodzi wiec chyba to dobry moment na pierwszy lot.

@kulawy_dzik: dlaczego tak myślisz? Lot samolotem nie jest neutralny dla organizmu. Zapytałeś chociaż pediatry o opinię? Robisz to dla siebie, dziecku wszystko jedno czy spacerujesz z nim po Wrocławiu czy Weronie, a dołożysz mu stresu w samolocie i ryzykujesz popsucie podróży innym. Ja wiem, że płaczące dziecko przeszkadzające innym to poświęcenie na które jesteś gotów, ale racjonalizacja jak
  • Odpowiedz
@kulawy_dzik: lot samolotem pasażerskim to coś zupełnie coś innego niż jazda samochodem, sprawdź przeciwwskazania latania, są dużo szersze niż przy samochodzie. Pakowanie małego dziecka pierwszy raz do samolotu bez konsultacji z pediatrą to nieodpowiedzialność. No i aspekt innych pasażerów jest równie ważny - w samolocie jeśli twoje dziecko będzie płakać od dyskomfortu, to nikt nie pójdzie wkurzony do wagonu restauracyjnego jak w pociągu, ty nie zrobisz przerwy na MOP na
  • Odpowiedz
@kulawy_dzik: mozna normalnie latac z małymi dziećmi. Ba, nawet jest wygodniej bo większość lotu prześpi. Jak będziecie lądowali to obudzcie je i dajcie mu smoczka, albo jakieś picie/jedzenie w butelce i będzie git.
No i najlepiej jakis krotki lot do 3h. Tylko zajmijcie sie nim jak bedzie plakalo. Ja wzialem pakiet 20 kpl. stoperów do uszu dla współpasażerów jak pierwszy raz leciałem z dzieckiem (7 miesiecy) xD. Ale okazały się
  • Odpowiedz
@kulawy_dzik nie przejmuj się p----------m tych wyżej, z dzieckiem nawet małym możesz bezpiecznie lecieć. Warunek jest w sumie jeden nie powinno być chore lub do nie wiem 2 tygodni po przebytej chorobie, bo wtedy faktycznie mogą nie działać mu trąbki słuchowe i będą je boleć uszy w trakcie lądowania. Żeby nie było, nie dotyczy to tylko dzieci, jak ty będziesz przeziębiony i wsiądziesz do samolotu to tez masz duża szanse na
  • Odpowiedz
Dziecko jeszcze nie chodzi wiec chyba to dobry moment na pierwszy lot.

@kulawy_dzik: to nie jest dobry moment, a ogolnie na wakacjach sie umeczycie, lepiej poczekac jak zacznie chodzic. Wspomnisz moje slowa ( ͡° ͜ʖ ͡°) niektorzy na sile chyba chca pokazac jak to fajnie z malym dzieckiem jest podrozowac i gdzie to oni nie byli jak mialo 2-3-4-5 mislesiecy xD dajcie dzieciom troche spokoju
  • Odpowiedz
Lot samolotem nie jest neutralny dla organizmu. Zapytałeś chociaż pediatry o opinię?

@Kj5s6f2dk7s54o: Rozumiem że ty zapytałeś i stąd ta opinia? xD Nic w naszym życiu nie jest neutralne dla organizmu, nawet podmuch wiatru, bo jeśli go poczuliśmy to znaczy że organizm w jakiś sposób na niego zareagował
  • Odpowiedz
@kulawy_dzik a właśnie mój brat właśnie wrócił z Bari z dziećmi, 5 i 2 lata co prawda ale bardzo zadowoleni. Możesz tez kupić sobie nosidło chociaż z tym akurat różnie niektóre dzieci nie chcą w tym siedzieć najlepiej pożyczyć od kogoś i pochodzić na spacery przed wycieczka żeby się przyzwyczaił. Poza tym do samolotu możesz wziąć za darmo wózek, fotelik do samochodu (jak chcesz wynajmować samochód na miejscu to polecam własny
  • Odpowiedz
@kulawy_dzik: rok temu lecieliśmy z rocznym maluchem samolotem na Kretę. Wszystko było super, mały mało ogarniał, miał parę gorszych chwil ale tak to głównie książeczki oglądał. Lecieliśmy jeszcze we wrześniu wiec było ciepło, nie wiem jak będzie w listopadzie. Żadnych przeciwksazan od lekarza nie bylo
  • Odpowiedz
@kulawy_dzik leć gdzie tam wam pasuje. Nie słuchaj jakiegoś gościa co traktuje lot samolotem jak lot w kosmos. Jeżeli dzieciak nie ma chorego serca czy innych chorób przewlekłych nie ma zadnych przeciwwskazań. Lataliśmy z synem od małego i jedyne na co zwracaj uwagę to transport z / do lotniska. Niewiele taksówek ma foteliki więc najlepsza opcja to metro / pociąg albo wynajęcie auta z fotelikiem.
  • Odpowiedz
@Kj5s6f2dk7s54o: a dziecko to gorszy człowiek ze nie może lecieć bo zachowuje się adekwatnie do swojego wieku?
Każdego w-----a ryk i darcie się malucha, jego rodziców też. Ale żeby zabraniać mu z tego powodu odwiedzin u rodziny albo wakacji z rodzina to już według mnie przesada.
  • Odpowiedz
@stepBYstep: ja tam wole płaczące dziecko przez parę h w roku niz psiecko z PTSD wyjace dzien w dzień po 12h zanim pańcia wróci z pracy.
Także dziecko jak najbardziej na plusik, mimo że sam miałem akcje gdy mi trochę popłakało nad uchem w samolocie
()
  • Odpowiedz