Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery
AMD Ryzen 5 7500F Tray
ASRock B650 Steel Legend WiFi
GOODRAM IRDM 32GB [2x16GB 6000MHz DDR5 CL30 DIMM]
MSI MPG A850G
ARCTIC FREEZER 36
RX 6600 XT Challenger 8gb
Lexar NM620 Pci-e NVMe 1TB , obudowa Krux Exo

Witam Mirków, stary procesor już do nowszych gier nie bardzo się nadaje, można by go wymienić na 7 5800X3D ale zasilacz też już swoje lata ma a inwestować w am4 już raczej się nie opłaca. Taki zestaw sobie wymyśliłem, sam komputera jeszcze nie składałem i tu pytanie czy taki zestaw będzie dobry do full hd. Kartę graficzną też planuje wymienić ale nie w tym roku, jeszcze nie wiem jaką dlatego zasilacz i obudowę trochę z zapasem wybrałem.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ekscelencja_: mają problem w mikrokodzie który czasem pali procesory x3d i średnio im idzie naprawianie tego bo to już od bardzo dawna było słychać.

nieco droga ta karta jak na przejściową i raczej drogo jej nie odsprzedasz w przyszłym roku. nie rozważałeś jakiejś 9060xt na raty albo u----i?

freezer 36 nieoc drogi aktualnie
  • Odpowiedz
  • 1
@Ekscelencja_ w sumie nie ma zbytnio do czego się przyczepić. Do momentu jak będziesz składał może wyjdzie 9500F,możesz wtedy na niego zmienić.

Możesz rozważyć lepszy dysk na pcie gen 4.

Z takich tańszych obudow może chieftec Hunter 3? A jak musi być przeszklona to teraz jest w promocji Corsair 2500x, do jego możesz dokupić sobie upsireny z aliexpres i będziesz miał ładny zestaw. Tylko wtedy musisz wziąć płytę matx.

Jak chcesz
  • Odpowiedz
@Ekscelencja_: Niby spoko, ale po co skakać na AM5 teraz, jeśli zostajesz przy 6600 XT i na starym monitorze. To co masz obecnie na AM4 jest pewnie wystarczające do 1080p. Więc po co?
Obstawiam, że wydasz (nie aż tak małe) pieniądze i wcale nie poczujesz tego "wow" niestety.
  • Odpowiedz
@Ekscelencja_: jak kupowałem 2 lata temu proca to też się zastanawiałem nad przesiadką na AM5. Finalnie skończyłem na razie z 9070XT i 5800X3D i szczerze nie żałuję zakupu, bo czuję że na kilka lat mi ten ryzenik starczy. Koszt przesiadki z R5 5500 na coś co wtedy by mocno górowało nad 5800X3D był niewspółmiernie wysoki do osiągniętych zysków wydajności, no bo dochodzi jeszcze zmiana płyty i ramów. Jak nie planujesz
  • Odpowiedz
  • 0
Jeśli nie ma nadwyżki kasy w najbliższym czasie to tak, zmiana gpu (5070/9070) i procka (5700x3d) da ogólnie większy skok wydajności
  • Odpowiedz
artę graficzną też planuje wymienić ale nie w tym roku, jeszcze nie wiem jaką dlatego zasilacz i obudowę trochę

@Ekscelencja_: Tak jest, bardzo porządnie, acz właśnie płytę inną weź i oczywiście można rozważyć Ryzena 5 9600(x). Choć to już pewna różnica w cenie...

#majk3lskladapcty
  • Odpowiedz