Wpis z mikrobloga

Jeżeli wypijam w tygodniu z 4-5 energetyków i 3-4 butelki coli zero to co dwa tygodnie mam latać z niezgniecionymi opakowaniami żeby odzyskać pieniądze? Przecież to bezsensu. Nie dość, że takie niezgniecione opakowania zajmują sporo miejsca to jeszcze się z nich wylewa bo zawsze trochę kropel zostaje. Do tego dla mnie to tylko strata czasu i paliwa bo kaucję i tak płacę. Plus kolejki do tych automatów. Przecież większość osób (w tym ja) i tak nie będzie z tym latała, żeby odzyskać te kilkanaście złotych miesięcznie. A nawet gdybym kupował tylko opakowania zwrotne to nie mając plastiku i tak płacę za wywóz śmieci, w tym plastiku. Do tego małpki dalej będą się walały bo system ich nie obejmuje.
Sprawdza się to tak świetnie w krajach które to wprowadziły? #polska #ekologia #smieci
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Sprawdza się to tak świetnie w krajach które to wprowadziły?

@Nobody32: Zapraszam do Niemiec. Żadnego opakowania z kaucją nie znajdziesz wyrzuconego w trawę czy na chodniku. Dlatego też powinno się poważnie pomyśleć o wprowadzeniu kaucji na opakowania po papierosach i, co jeszcze ważniejsze, fitlry od tych śmierdziuchów. O ile od razu byłoby przyjemniej (bo czyściej) wszędzie. Ech.
  • Odpowiedz
Niemcy powszechnie latają z tymi opakowaniami czy po prostu je wyrzucają do śmieci?

@Nobody32: Puszka to 25 centów. Nikt ich nie wyrzuca. A jeśli się zdarzy, to zaraz ktoś ją wyciągnie ze śmietnika. Butelki to niby tylko 7 centów, ale też się nigdzie nie walają.
  • Odpowiedz
@Hi_Lo_Hi: XD 7 centów w bogatych Niemczech i 1 złotówka w Polsce. Tak jak w McDonalds, u nas informacja że musisz kupić kubek za dodatkową opłatę kilkudziesięciu groszy, tam wciąż pozostawał wybór jak w Polsce działał ten system. Brawo, super, polaka trzeba zawsze kijem na poziomie legislacyjnym okładać. A dlaczego trzeba? Bo nie ma edukacji i świadomości społecznej. A dlaczego nie ma? Bo tu trzeba się wysilić bardziej, więc politycy
  • Odpowiedz