Wpis z mikrobloga

Mam taki problem. Piasta to Shimano Nexus S7. Od biegu 1 do 7 przerzuca, kiedy wracam do 6 i 5 biegu jest OK, w clickbox przesuwa się mechanizm od linki i biegi się zmieniają, ale 4,3,2 i 1 nie wchodzi, mechanizm w clickbox się nie przekręca, a przy manetce od zmiany biegów, linka wychodzi z kołnierza. Wie ktoś o co chodzi?
#rower #naprawarowerow #serwisrowerowy #shimano #nexus7
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pewnie smar w piaście już nieco zgęstniał (o ile mi wiadomo, w nexusach jest smar, w lepszych - olej). Czas rozkręcić i zobaczyć ocb.
  • Odpowiedz
  • 0
@andrstac no więc tak. Od początku. Rower używany nie wiem już może mieć lat. Kiedy go nabyłem, to działały biegi 7,6,5,4, a 3,2,1 przerywały. Piastę rozebrałem. Wyczyściłem specjalnym środkiem, a smar użyłem Shimano Internal HUB Grease (czarno niebieski kolor opakowania, a smar ma czarny kolor).
Korzystałem z kilku filmów na YouTube jak złożyć piastę oraz założyć clickbox i tutaj, tak mi się wydaję, coś mogę robić źle bo nie wiem czy
  • Odpowiedz
  • 0
@andrstac w najbliższą sobotę podejdę do tego. Rozbiore manetkę i clickbox, bo kiedy oglądam filmy to na każdym linka jest całkowicie wsunięta manetkę. Wykręce czerwoną śrubkę, i wyciągnę sprężynę.(Chociaż nie wiem czy później będę mógł ją wsunąć bez rozbierania całej Pias), użyje zamaist smaru Shimano, oleju do urządzeń precyzyjnych i dokręce mocniej śrobke.
  • Odpowiedz
  • 1
@andrstac rozebralem manetkę, okazało się że linka jest postrzępiona w kilku miejscach, nie mogłem jest wysunąć. Zamówiłem nową. Może dlatego nie chciała się przesuwać.
  • Odpowiedz