Aktywne Wpisy

yahoomlody +41
źródło: temp_file4322187448826232945
Pobierz
saggitarius_a +90
źródło: 2su4ju5ufg2g1
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file4322187448826232945
Pobierz
źródło: 2su4ju5ufg2g1
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Kojarzycie czy płyta indukcyjna Electrolux EIV634 posiada możliwość instalacji na siłę i kabel w zestawie?
W instrukcji jest zapisane tylko, że posiada przewód w komplecie nie bardzo wiem czy nie chodzi o gotowa wtyczkę, chciałbym pod dwie fazy ją podłączyć?
@gorzki99: bzdury piszesz. Nawet grzałce sprawiłoby różnicę, czy ją zasilisz z 230 czy z 400V, a tu masz nie grzałkę, tylko całkiem mocno skomplikowaną elektronikę.
@gorzki99: Ale nie jest.
Od razu mówię: 100% 4-polowych płyt indukcyjnych na rynku nie posiada ani jednego elementu zaprojektowanego pod 400V. Tam są tylko i wyłącznie elementy zaprojektowane pod 230V. 400V znajdziesz jedynie w urządzeniach profesjonalnych do gastronomii, ale to też rzadko.
Zaciski L1 i L2 w płytach są tylko po to, żeby obciążenie rozłożyć na pół na dwie fazy, ale przewód N w celu uzyskania 230V
@michcio: z ciekawości: możesz ten temat rozwinąć? Jak w takich sieciach wyglądało zasilanie? Trzy fazy i napięcie fazowe 127V (dla 220V międzyfazowego)? Czy jakieś dziwa w stylu amerykańskich split phase?
I to może być połączenie uzwojeń w gwiazdę z uziemionym punktem neutralnym (i 127V na fazach względem ziemi), albo w trójkąt z uziemioną jedną z faz (czyli 220V L1-PE, 220V L2-PE, 0V L3-PE).
Sieci mogły być 3-przewodowe i 4-przewodowe.
Nie bez powodu w tych krajach normą jest na sieciach układ TT, a TN-C jest raczej ewenementem. Po prostu ciężko wykonać cokolwiek
@michcio: nie no, to akurat wiem i też doceniam, zwłaszcza w krajach bliskowschodnich potrafi być taki sajgon i jazda, że zgroza, począwszy od gniazdek umożliwiających wpięcie dowolnej wtyczki i nie trzymających absolutnie żadnych standardów bezpieczeństwa, skończywszy na
źródło: image
Pobierz@michcio: Domyslam sie ze to nie dziala jak "koher" :D
Jak wspomnialem - nie wiem jak jest zbudowana jakakolwiek indukcja fizycznie. Po prostu sie zastanawiam z technicznego punktu
@gorzki99: Wbrew pozorom kontekst jest ważny ( ͡° ͜ʖ ͡°) Rozmawiamy o płycie indukcyjnej. To, że są urządzenia działające bez N to dość oczywiste, ale indukcja się do nich niestety nie zalicza.
@michcio: Ale przeciez napisales:
Ja odnioslem to do urzadzenia jako urzadzenie (ogolnie). A teraz wynika ze chodzilo Ci o urzadzenie o jakim rozmawiamy. "Spaleniem plyty" i bym od razu wiedzial o co chodzi :D