Wpis z mikrobloga

#elektryka #agd #pytaniedoeksperta
Kojarzycie czy płyta indukcyjna Electrolux EIV634 posiada możliwość instalacji na siłę i kabel w zestawie?
W instrukcji jest zapisane tylko, że posiada przewód w komplecie nie bardzo wiem czy nie chodzi o gotowa wtyczkę, chciałbym pod dwie fazy ją podłączyć?
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Electrolux EIV634

@Kaolin28: nie nadaje się pod wtyczkę, nie ma limitera mocy. Za dużo nastawisz to się wszystko zacznie palić szczególnie jak jakiś iDiota wstawił b20 albo wincyj. Jak nie kupiłeś to kup coś z FlexiPower jeśli chodzi o elektroluxa
W komplecie dostaniesz przewód 5 żyłowy pod 2 fazy.
  • Odpowiedz
@Kaolin28: Wrozek nie jestem :P

Indukcja zeby dzialac nie potrzebuje N. N moze byc potrzebna zeby elektronika w niej dzialala. Ale nie musi.

Ogolnie to potrzebujesz 2 zyly fazowe i PE. To starczy zeby spelnic warunki dzialania indukcji.

Czyli przewod 3gX wystarczy. (X to przekroj w mm^2 gdzie X zalezy od mocy). A na samej indukcji powinno sie dac przepiac w zaleznosci od tego czy uzywasz L1+L2 czy L1+N
  • Odpowiedz
@Kaolin28: urwa źle doczytałem, myślałem że chcesz pod 1 fazę podłączyć. Jak masz normalne przyłącze pod 2 fazy to będzie ok. Jeśli jest kabel przy płycie 7.2kW to będzie pod 2 fazy, chyba że byś dostał jakąś dziwaczną dystrybucje dedykowaną pod UK, ale tam o ile się różnią to pewnie fazy są razem złączone.
  • Odpowiedz
  • 2
@gorzki99 przestań pisać głupoty, bo nie masz pojęcia o czym piszesz. N jest wymagana bezwzględnie, bo indukcja nie jest zasilana międzyfazowo z 400V, a ma wewnątrz dwa obwody po 230V, które mogą być zasilane z tej samej bądź też dwóch różnych faz.
  • Odpowiedz
przestań pisać głupoty, bo nie masz pojęcia o czym piszesz. N jest wymagana bezwzględnie, bo indukcja nie jest zasilana międzyfazowo z 400V, a ma wewnątrz dwa obwody po 230V, które mogą być zasilane z tej samej bądź też dwóch różnych faz.

@Xargo1: :DDDDDDD Dobre :DDDD

Jak zaczniesz czytac ze zrozumieniem to sie
  • Odpowiedz
Indukcja zeby dzialac nie potrzebuje N. N moze byc potrzebna zeby elektronika w niej dzialala. Ale nie musi.

Ogolnie to potrzebujesz 2 zyly fazowe i PE. To starczy zeby spelnic warunki dzialania indukcji.

@gorzki99: Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Przewód neutralny jest niezbędny, płyta indukcyjna nie korzysta z napięcia międzyfazowego. Zwykle z jednej fazy zasilane są lewe pola, a drugiej strony prawe pola
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 To chyba Ty nie bardzo rozumiesz o czym mowa. Nie mówimy tu o teorii i kwestiach pomiarów względem potencjału, a o tym, że indukcja to dwa równoległe odbiorniki na 230v i pominięcie N przy podłączeniu dwóch faz do zasilania da identyczne skutki jak upalenie zera w instalacji mieszkaniowej, zadziałanie warystorów na zasilaniu i przepalenie zabezpieczeń na wejściu sekcji zasilania płyty.
  • Odpowiedz
a o tym, że indukcja to dwa równoległe odbiorniki na 230v

@Xargo1: Jak wspomnialem. Nie znam wszystkich schematow wszystkich indukcji. Jak dla mnie sama zasada dzialania pozwala na dzialanie bez N.

I jak rowniez wspomniealem - dopoki nie zobacze schematu to dopuszczam wszelkie opcje.
  • Odpowiedz
  • 1
@gorzki99 Ale KAŻDA płyta indukcyjna tak działa. Tam jest jedna niezależna sekcja 230V na lewą stronę i druga, zazwyczaj identyczna na prawą. Dlatego masz wyprowadzone przewody PE, 2xN, i 2x L, z czego N jest zmostkowane, a przewody L1 i L2 podpinasz niezależnie pod osobne fazy lub mostkujesz i podpinasz pod jedną zważając na przekroje i zabezpieczenia.
  • Odpowiedz
@Xargo1: No czyli znasz schematy kazdej plyty. No spoko. Ja nie znam. Wracajac do tego co napisalem - TECHNICZNIE jest to N potrzebne czy nie? Zeby plyta dzialala. Da sie zrobic plyte ktora dziala bez N? Ty wiesz ze wszystkie maja N. Ja nie wiem. ja patrze jak to dziala/moze dzialac. Wiec moze dzialac bez N?

Jeszcze raz powtorze - bez schematu to dopuszczam kazda wersje jaka jest mozliwa. Dzialanie
  • Odpowiedz
powtórzę się - podłączenie tylko 2 faz z pominięciem N spowoduje uszkodzenie płyty.

@Xargo1: Powtorze sie. Nie znam schematow plyt.
Powtorze sie - z technicznego punktu widzenia - podlaczenie 2 faz to to samo co podlaczenie jednaj fazy plus N. O ile sprzet jest odpowiednio zaprojektowany.

Powtorze powtorzenie - nie widze schematu to nie wiem jak zaprojektowany jest sprzet. Mowie tylko jak dziala elektryka.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 Jak nie znasz schematu, nie wiesz czy płyta jest zaprojektowana pod zasilanie 400V (a żadna nie jest), to po co piszesz, że może ją podpiąć tylko L1 i L2 jak tego robić nie może?
  • Odpowiedz
Jak nie znasz schematu, nie wiesz czy płyta jest zaprojektowana pod zasilanie 400V (a żadna nie jest), to po co piszesz, że może ją podpiąć tylko L1 i L2 jak tego robić nie może?

@Xargo1: Tlumacze juz od kilku wpisow. Skup sie.

Bo TECHNICZNIE JAKNAJBARDZIEJ JEST TO MOZLIWE I WYKONALNE.

Jest czy nie jest?
  • Odpowiedz