Wpis z mikrobloga

#leasing Szybkie pytanie, znajomy ma możliwość wzięcia promocyjnego leasingu na auto. Spora wpłata i spory wykup, 4 lata - koszt to tylko 105,5% więc znaczniej poniżej aktualnych cen rynkowych. Jedyna "wada" to stałe oprocentowanie. Zakładając pesymistyczny dla niego scenariusz i spore spadki stóp procentowych w najbliższych 2 latach (załóżmy nawet 300pp), wydaje mi się, że i tak będzie na sporym plusie. Mam rację czy się mylę?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BShKF: przecież nie da się na to odpowiedzieć, bo nikt nie przewidzi co "będzie". Na ten moment jeżeli mu się to spina finansowo to dlaczego nie brać?
Można też siedzieć i się martwić, że wojna będzie i wtedy nic nie kupić.
  • Odpowiedz
  • 0
@OrzechowyDzem: Przecież podałem konkretny scenariusz do rozpatrzenia, a nie prośbę o przewidywania. Załóżmy, że stopy spadają aż o 300pp w ciągu najbliższych 2 lat
  • Odpowiedz
  • 0
@OptiFinance: Nie pamiętam wszystkiego dokładnie, przyjmijmy 20% wpłaty, 35% wykup, 4 lata i auto o wartości ~220k brutto. Koszt jaki mu wyszedł to 105,5% na stałej stopie. No i tera zakładamy, że stopy spadają powiedzmy po 1,5 roku o 300pp, dla uproszczenia uznajmy, że to po prostu jednorazowy spadek.
  • Odpowiedz
@BShKF: Wpisując już parametry 20% OW, 47x i 35% WK przy marzy 2,9% i WIBOR 4,82% wyszła suma opłat 117,87%. Na pewno pokręciłeś parametry, bo przy oprocentowaniu łącznym 2,5% wychodzi 105,71%. Jednak licząc ten spadek WIBOR o 3pp po 2 latach suma opłat łącznie po 4 latach wyniosłaby 116,37%.

105,5% to bardzo dobre warunki ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@OptiFinance: Tak, to była luźna rozmowa bez dokładnych liczb, a mi w głowie utkwiło głównie to 105,5%, co od razu wydało się mega okazją na dzień dzisiejszy przy 4 latach i to bez 1% wykupu + bardzo dużej wpłaty. Czyli takie oferty i tak warto "łykać", nawet gdyby stopy w trakcie trwania umowy mocno spadły. Dzięki za policzenie!
  • Odpowiedz
@BShKF: a nie jest to leasing bezpośrednio od dealera?? Oni miewają takie "okazję" ale bywa ukryty koszt w cenie samochodu gdzie producent płaci bankowi. No Omoda daje 102.5% na 48m
  • Odpowiedz
@BShKF: Podaj jeszcze info jakie auto i jaki rabat, bo się okaże, że to przykładowo Audi z rabatem 5%, gdzie dają po 20% prawie xD
  • Odpowiedz