Wpis z mikrobloga

Nie pije alko już od ponad miesiąca...

... Wstyd się przyznać, ale to ogromny sukces na miarę mojego 15 letniego picia. Wcześniej rekordy odstawienia byly tylko dwutygodniowe

Zobaczymy co będzie dalej. Czy utrzymam ten tor..

Czytałem że pato alkus moze dlugo nie pić, a i tak potem wróci do nalogu..

¯_(ツ)_/¯
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pokojowa: nawet nie pato alkus, a każdy z chorobą alkoholową, która jest przez duzą część środowiska naukowego uznawana za nieuleczalną - jeśli raz straci sie kontrolę, juz nigdy sie jej nie odzyska
  • Odpowiedz
  • 14
@mvmxks: alkoholik który traci kontrolę w piciu już jej nie odzyska. Ale da się z tą chorobą żyć, jak się o siebie dba.
@Pokojowa gratulacje! Każdy dzień powinien cieszyć :) Natomiast alkoholizm to choroba emocji, bez próby poradzenia sobie z nimi może być cholernie trudno. Polecam udać się na terapię uzależnień. Sam taka niedawno skończyłem i Zaraz mi minie rok. I to był najlepszy rok w życiu :)
Jeśli
  • Odpowiedz
  • 11
@Pokojowa
Byłeś w AA? Samemu jest ciężko, albo wręcz niemożliwe nie sięgnąć po ten pierwszy kieliszek/browar.
Można odstawić i żyć na dupościsku latami, ale wielu się przekonało, że to nie a-----l był problemem, a życie.
A-----l był cudownym rozwiązaniem, do czasu aż przejął stery i zaczęły się ogromne straty w życiu.
Jest rozwiązanie, ale samemu się nie da, bo alkoholizm jest silniejszy od pojedynczego człowieka 🙏🏻
  • Odpowiedz
  • 1
@Pokojowa z alkoholu nigdy się nie wychodzi, to prawda.

Bardzo ważne w twoim przypadku będzie następne picie. Nie możesz dopuścić do tego, aby to były jakieś piwka czy coś w tym stylu. To musi być ostre picie, wymioty, bóle głowy itp. Wtedy twój organizm dostanie mocny sygnał.
  • Odpowiedz
@Pokojowa: Gratulacje, pierwsze miesiące są najgorsze zwłaszcza jeżeli w otoczeniu masz ludzi którzy nie akceptują Twojego wyboru, tacy niby znajomi znani z "Ze mną się nie napijesz"" Nie p-----l że nie pijesz ostatnio piłes" . Sam przestałem pić jak doszedłem do wniosku, że a-----l nigdy nie przyniósł żadnych pozytywnych skutków, nigdy mi nic nie dał, a jak coś zmienia w życiu to zawsze na gorsze. Nie pije od 2012r.
  • Odpowiedz

@Pokojowa: Clue leczenia jest to, że chory musi sobie uświadomić że jest alkoholikiem i będzie już nim zawsze. Będzie po prostu trzeźwym alkoholikiem. Brzmi to absurdalnie, ale tak właśnie jest. Skoro piłeś 15 lat to nie ubieraj się w ładne wymijające zwroty tylko bez wstydu przyznaj że jesteś pato-alkusem - i to jest już Twoja
  • Odpowiedz