Wpis z mikrobloga

#raportzpanstwasrodka To jest właśnie Azja, pojedziesz skuterkiem do mechanika to 5 ludzi go obsługuje. Pójdziesz do sklepu jak 7/11 to w malutkim sklepiku jest więcej obsługi niż w dwóch Biedronkach. W Bangkoku w malutkim 7/11 naliczyłem ich z 20, 3 na kasie, 5 chodzi po sklepie a reszta czeka na schodach nie wiadomo na co.
Wwolt - #raportzpanstwasrodka To jest właśnie Azja, pojedziesz skuterkiem do mechanik...

źródło: Zrzut ekranu 2025-09-19 134931

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@Wwolt: ceny w tych sklepikach praktycznie jak w Polsce to moga zatrudniac duzo personelu. U nas koszta pracodawcy bardzo wysokie. Wiecie ze w Polsce minimalna stawka godzinowa wyzsza juz niz w Japonii?.. no coz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 4
@Chilli_Heatwave: Rozebrali plastiki ale to nie to bo pojechał tam drugi raz. Na moje to hamulce mu piszczą, jakiś piasek albo już końcówka.
@B12477 Ja robiłem codziennie zakupy za 15-20 PLN ale to jakiś chipsy, batoniki, wodę, napoje czy p--o. W Polsce musiałbym zapłacić no myślę że 2x tyle. Są produkty który są znacznie tańsze np. te ze lokalnego rynku. Są takie które są absurdalnie drogie jak woda gazowana
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 4
@Hexenbrenner: Tam jest ogromna nierówność społeczna, praca fizyczna jest bardzo tania. Granica jest bardzo wyraźna i z biedaka od razu awansujesz na bogola.
  • Odpowiedz
@Wwolt: To też jest ukryte bezrobocie. W krajach byłego ZSRR było kiedyś podobnie, ale to się powoli zmienia plus oni faktycznie zazwyczaj coś robią i jakoś ta gospodarka funkcjonuje, a nie w kraju de facto średniowiecznym jak Kambodża.
  • Odpowiedz