Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #nvidia #intel

NVIDIA i Intel nawiązują współpracę w temacie AI

https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-and-intel-to-develop-ai-infrastructure-and-personal-computing-products?ncid=so-twit-672238

Ciekawy jest fragment o tym, że Intel będzie wypuszczać CPU z zintegrowanym układem GPU NVIDIA.
Czy to oznacza, że przestaną rozwijać własne GPU?
Dość ciekawy ruch. Pamiętajmy, że Intel rozwijaj własne technologie AI np własne skalowanie xess. Co teraz zrobią, będą to rozwijać czy porzucą aby adaptować rozwiązania NVIDIi?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Variv: intel miał też procki z radeonami na tej samej płytce:) szczerze mówiąc mam nadzieję, że nie darują sobie ze swoimi GPU bo np taki B770 brzmi zachęcająco no i dalej w celestiale niech co najmniej idą
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@maniel Im więcej konkurencja tym lepiej. Ale z czasem nie wiem czy nie będzie im ten dział GPU wadzić skoro będą mieć współpracę z NVIDIA. Chyba, że faktycznie współpraca będzie się mocno ograniczać do tego AI. Zobaczymy.
Ja raczej myślę, że to plan NVIDIA na mocną współpracę bo oni kiedyś chcieli własne x86 CPU robić ale nie mają prawa. NVIDIA mówiła kiedyś, że chce robić CPU między innymi aby CPU dobrze
  • Odpowiedz
@Variv: sam uważam że Intel był "zmuszony" do współpracy w wyniku swojej aktualnej sytuacji i nie przesądza ona o tym co będzie w przyszłości.
Generalnie problem z Jensenem jest taki że żadna firma nie chce z nim współpracować bo ten typ ma tendencję do rzucania "partnerów" pod autobus jak tylko sytuacja tego wymaga. W zasadzie można powiedzieć że Jensen nie ma równych sobie partnerów biznesowych, a wasali - starczy tylko
  • Odpowiedz