Wpis z mikrobloga

Od jutra wchodzi pierwsza od 21 lat podwyżka za przegląd techniczny samochodu. Za osobówkę bez gazu do tej pory płaciliśmy 98 zł. Od jutra 149 zł. Z ciekawości sprawdziłem jaka była minimalna w 2004 - 602 zł. Ależ to musiałbyć dochodowy interes w tamtych latach...

Zmiana również na niekorzyść samych diagnostów, zawsze mówiłem że reszty nie trzeba i coś się pewnie im uzbierało przez cały dzień z takich "końcówek", teraz będą mieli połowę tego. Też tak robiliście, czy czekaliście na dwa złote?

#ciekawostki #samochody #inflacja
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@robolol: a to nie wynika z tego, ze musza teraz sprawdzac poziom spalin, a utrzymanie i serwis tej maszyny jest jakis niebotycznie drogi i po kilku samochodzach filtr trzeba wymieniac? Jeden z mechanikow w warsztacie (nie OSKP) mi tak powiedzial.
  • Odpowiedz
@robolol: Czy grafikom również zagwarantują sprzedaż grafik, wydruków, projektów? Np. państwowy wymóg grafiki na fejsa kupiony u grafika. Wtedy trzeba byłoby zapłacić 200-500 zł co roku ( ͡° ͜ʖ ͡°) plus do tego jakieś dodatkowe wydruki wpadłyby przy okazji.
  • Odpowiedz
@robolol: obecnie jest prawie 3* więcej aut... Ja się obawiam że dzisiaj przeglądu mój gruz nie przejdzie, a później mi przechodzi jak widzę jakie szroty jeżdżą po drogach. No i obowiązkowo powinno być sprawdzanie spalin i głośności.
  • Odpowiedz
@robolol: opłatę za przegląd trzeba podnieść bo nie była aktualizowana od lat. Szkoda że próg 1000zł w przypadku podatku pcc nie jest tak aktualizowany
  • Odpowiedz
co xd przecież od dawna się po prostu dawało 2 stówy i wszyscy zadowoleni.

@koniolizator: ja tak nigdy nie robiłem, to dlatego, że od kiedy zacząłem pracować to nie jeździłem strupem który miałby przeglądu nie przejść.
  • Odpowiedz
@koniolizator: ja tak nigdy nie robiłem, to dlatego, że od kiedy zacząłem pracować to nie jeździłem strupem który miałby przeglądu nie przejść.

@munioman: Też nie mam totalnego złoma, a kilka lat temu mi nie przeszedł przeglądu bo mam płatek rdzy pod dywanikiem i ostatnia litera VIN jest mało czytelna - diagnosta powiedział że zgadywać nie będzie i albo spływam albo dzwoni po bagiety xD.
  • Odpowiedz
bo mam płatek rdzy pod dywanikiem

@rajju: w sensie w środku? To jak wyglądał ten samochód od spodu?

ostatnia litera VIN jest mało czytelna

@rajju: ale słabo wybita czy korozją do niej doszła?
  • Odpowiedz
@rajju: w sensie w środku? To jak wyglądał ten samochód od spodu?

@munioman: Blacha jest generalnie zdrowa, rdza wyszła w środku, pod dywanikiem, tam gdzie nanosi się wodę/śnieg pod butami. VIN jest nabity pod dywanikiem pasażera.

Prąpel wielkości dwuzłotówki, nachodzi na ostatnią literę VINu, a zasadniczo wygląda jakby się od niej zaczął.
  • Odpowiedz
@rajju: a to ma sens bo sam Vin jest często nielakierowany. Posmarować numer wazeliną i zmienić SKP skoro wymyśla problemy z czapy, pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz