Aktywne Wpisy
kaszaamanna +1269
Po dziesięciu latach biernego przeglądania forum przyszedł niestety dzień w których chciałbym poprosić Was o dobre myśli i modlitwę. U mojej 30 letniej żony zdiagnozowano nowotwór z przerzutami - rokowania są kiepskie ale się nie poddam.
Dla nas i naszej małej córki . Dziękuję za każdą dobrą myśl..
Dla nas i naszej małej córki . Dziękuję za każdą dobrą myśl..

mirko_anonim +30
✨️ Inwestowanie w Giełdę: Czy Warto Zaryzykować? Ⓘ
Żona prosiła, żebym wyciągnął 30k z 2% lokaty i wrzucił to na 4 miesiące do innego banku póki mają tam promocyjne oprocentowanie w tym czasie.
Powiedziałem, żeby mi zaufała bo dam radę wyciągnąć dużo większy zysk na giełdzie.
Na obecną chwilę trochę się myliłem, ale nic jej nie mówię.
Czy żeby wyjść chociaż na zero, muszę puścić drony na granicę albo na ogrody prezydenckie? ( ͡° ʖ̯ ͡
Żona prosiła, żebym wyciągnął 30k z 2% lokaty i wrzucił to na 4 miesiące do innego banku póki mają tam promocyjne oprocentowanie w tym czasie.
Powiedziałem, żeby mi zaufała bo dam radę wyciągnąć dużo większy zysk na giełdzie.
Na obecną chwilę trochę się myliłem, ale nic jej nie mówię.
Czy żeby wyjść chociaż na zero, muszę puścić drony na granicę albo na ogrody prezydenckie? ( ͡° ʖ̯ ͡

Śmigłowiec tego typu byłby w stanie namierzyć i zestrzelić z działka, a nie za pomocą rakiet za 2 mln, te kartonowe latadła.
Jaka jest przyczyna tego, że nie przebazujemy śmigłowców Mi-24 w pobliże granicy i nie użyjemy ich do tego typu zadań obrony powietrznej kraju?
Skoro taki dron leci dość wolno, to śmigłowcowi znacznie łatwiej jest ustabilizować lot za takim dronem i pociągnąć go serią z działka.
Jakie są realne przyczyny, że nie użyto Mi-24 do tego zadania, tylko poderwano F-16 i F-35?
#pytanie #lotnictwo #wojsko #wojna #drony
źródło: image
PobierzBazy są tak daleko, że żeby doleciał do Włodawy to potrzeba min 1,5 h. Shahedy to nie drony, które latają 20 km/h, jak to w leci w naszą przestrzeń to tam w 30 min musi być samolot lub zadziałać obrona przeciwlotnicza.
@slawek887 nie na oslep a w drona. tak sie je skutecznie zwalcza. Dzialkami z smiglowcow, samolotow oraz przy samych waznych obiektach z naziemnych kmow i dzialek.
@Aster1981: Zapomniałeś to czymś poprzeć i wykazać skuteczność Mi24 w strzelaniu do ruchomego drona z działka.
Bo ja Ci od razu mówię, że p--------z.
@slawek887: ale pewnie to, że jeszcze cięższe myśliwce odrzutowe sobie latały za dronem nad zabudowaniami i strzelały na oślep pociskami rakietowymi w nocy to już wszystko jest cacy, co nie? (ʘ‿ʘ)
źródło: W-3PL-2_720725
Pobierz@murison W nocy noktowizory.
@Qullion Mamy kilka sztuk - Teoretycznie mamy ich sporo. Ile w stanie lotnym? Nie wiadomo. W tym roku widziałem jednak Mi 24 nad domem. Pewnie to były 2 sztki z 56
Bo helikoptery nie do tego służą. Nie są zoptymalizowane pod przechwytywanie statków powietrznych, szczególnie w nocy i w złą pogodę. Główne zadanie helikopterów to wspieranie wojsk lądowych. Drony lecą nisko, szybko i w nocy. Mi-24 ma w takich warunkach koszmarną widoczność, nie ma nowoczesnych sensorów, i miałby problem z namierzaniem dronów bez wsparcia zewnętrznych systemów.
Cały system strzeżenia przestrzeni powietrznej przez NATO jest oparty na samolotach, nie helikopterach. Komendy, identyfikacja,
Uzywa sie tak smiglowcow roznego typu jak samolotow szturmowych a nawet szkoleniowych.
My tak bedziemy uzywac zamowionych smiglowcow Apache. Juz mamy cos 8 do szkolenia.
Dlaczego nie dostosowano do tych zadan tego co mamy, nie wiem.
Jak inaczej chcialbys zwalczac niewielkie, nisko i wolno lecace w duzych ilosciach drony?
@Aster1981: Nie, nie tak.
@slawek887: no dobra, zrobiłem a priori założenie że należysz do 99% wykopków, którzy dostają klasterowego bólu d--y jak im się powie, że zestrzeliwanie małych dronów w c--j drogimi pociskami rakietowymi z w c--j drogiego myśliwca to nie jest sposób walki z dronami i powinno to
@slawek887: wciaz lepiej niz naparzac niewybuchami rakiet po domach cywili xD