Wpis z mikrobloga

Dlaczego nie użyliśmy do zwalczenia dronów śmigłowców Mi-24? Bo AH-64D są u nas na szkolenie, ale mamy przecież kilka sprawnych Mi-24.

Śmigłowiec tego typu byłby w stanie namierzyć i zestrzelić z działka, a nie za pomocą rakiet za 2 mln, te kartonowe latadła.

Jaka jest przyczyna tego, że nie przebazujemy śmigłowców Mi-24 w pobliże granicy i nie użyjemy ich do tego typu zadań obrony powietrznej kraju?

Skoro taki dron leci dość wolno, to śmigłowcowi znacznie łatwiej jest ustabilizować lot za takim dronem i pociągnąć go serią z działka.

Jakie są realne przyczyny, że nie użyto Mi-24 do tego zadania, tylko poderwano F-16 i F-35?

#pytanie #lotnictwo #wojsko #wojna #drony
ChickenDriver2 - Dlaczego nie użyliśmy do zwalczenia dronów śmigłowców Mi-24? Bo AH-6...

źródło: image

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ChickenDriver2: abstrahując od tego że one nie mają radaru i mają tylko celownik optyczny (może jakas nokto/termowizja? nie wiem) , to strzelam że po prostu nie są trzymane w dyżurze bojowym tak jak "pary dyżurne" myśliwców
  • Odpowiedz
@ChickenDriver2: czy my je mamy w ogóle i w jakim są stanie? czy utrzymywana jest jakaś załoga w stanie gotowości?
Bazy są tak daleko, że żeby doleciał do Włodawy to potrzeba min 1,5 h. Shahedy to nie drony, które latają 20 km/h, jak to w leci w naszą przestrzeń to tam w 30 min musi być samolot lub zadziałać obrona przeciwlotnicza.
  • Odpowiedz
nie na oslep a w drona. tak sie je skutecznie zwalcza.

@Aster1981: Zapomniałeś to czymś poprzeć i wykazać skuteczność Mi24 w strzelaniu do ruchomego drona z działka.

Bo ja Ci od razu mówię, że p--------z.
  • Odpowiedz
Zajebisty pomysł, ciężki helikopter będzie sobie latał za dronem nad zabudowaniami i strzelał na oślep działkiem w nocy XD

@slawek887: ale pewnie to, że jeszcze cięższe myśliwce odrzutowe sobie latały za dronem nad zabudowaniami i strzelały na oślep pociskami rakietowymi w nocy to już wszystko jest cacy, co nie? (ʘʘ)

Dlaczego nie użyliśmy do zwalczenia dronów śmigłowców Mi-24? Bo AH-64D są u nas na szkolenie, ale
kompek - >Zajebisty pomysł, ciężki helikopter będzie sobie latał za dronem nad zabudo...

źródło: W-3PL-2_720725

Pobierz
  • Odpowiedz
@slawek887: Tak to latały jeszcze cięższe myśliwce, które strzelały rakietami za miliony i jeszcze jedna z nich uszkodziła budynek mieszkalny, bo była wadliwa. Poza tym mamy lżejsze W-3PL Głuszec, które również mają działko.

@murison W nocy noktowizory.

@Qullion Mamy kilka sztuk - Teoretycznie mamy ich sporo. Ile w stanie lotnym? Nie wiadomo. W tym roku widziałem jednak Mi 24 nad domem. Pewnie to były 2 sztki z 56
  • Odpowiedz
@slawek887: Ale przecież ten dron nie ma pilota, nie będzie manewrował jak oszalały. Raczej nie byłoby problemu usiąść mu "na ogonie" po myśliwsku i puścić serię z działka. Cele naziemne, do których zwalczania jest przewidziane to działko, jak i cała koncepcja śmigłowca szturmowego, też mogą się przecież poruszać.
  • Odpowiedz
@ChickenDriver2:

Bo helikoptery nie do tego służą. Nie są zoptymalizowane pod przechwytywanie statków powietrznych, szczególnie w nocy i w złą pogodę. Główne zadanie helikopterów to wspieranie wojsk lądowych. Drony lecą nisko, szybko i w nocy. Mi-24 ma w takich warunkach koszmarną widoczność, nie ma nowoczesnych sensorów, i miałby problem z namierzaniem dronów bez wsparcia zewnętrznych systemów.

Cały system strzeżenia przestrzeni powietrznej przez NATO jest oparty na samolotach, nie helikopterach. Komendy, identyfikacja,
  • Odpowiedz
@slawek887: tak sie zwalcza te niewielkie drony. Po to przeciez Czesi nam przyslali swoje smiglowce, z jednostki wlasnie do tego przeznaczonej.

Uzywa sie tak smiglowcow roznego typu jak samolotow szturmowych a nawet szkoleniowych.
My tak bedziemy uzywac zamowionych smiglowcow Apache. Juz mamy cos 8 do szkolenia.
Dlaczego nie dostosowano do tych zadan tego co mamy, nie wiem.

Jak inaczej chcialbys zwalczac niewielkie, nisko i wolno lecace w duzych ilosciach drony?
  • Odpowiedz
Nie widzę niczego takiego napisanego tutaj - wskaż mi proszę kto tak napisał, bo nie wymyśliłeś sobie tego z czapy, żeby walczyć z chochołem, prawda? Prawda?

@slawek887: no dobra, zrobiłem a priori założenie że należysz do 99% wykopków, którzy dostają klasterowego bólu d--y jak im się powie, że zestrzeliwanie małych dronów w c--j drogimi pociskami rakietowymi z w c--j drogiego myśliwca to nie jest sposób walki z dronami i powinno to
  • Odpowiedz
@ChickenDriver2: Zajebisty pomysł, ciężki helikopter będzie sobie latał za dronem nad zabudowaniami i strzelał na oślep działkiem w nocy XD

@slawek887: wciaz lepiej niz naparzac niewybuchami rakiet po domach cywili xD
  • Odpowiedz