Wpis z mikrobloga

@juda-goldbergstein: zdanie wyrwane z kontekstu, bo faktycznie juz powinniśmy miec sprzęt do "taniego" zestrzeliwania jaki Ukry mają. Widząc przez 3 lata, ze ta wojna na dronach bedzie w dużej mierze się opierać, mozna bylo zacząć się zabezpieczać.
Krytyka słuszna, bo zamiast kupować glupio 3 rozne rodzaje czołgów (koszty szkolenia, czesci zamienne, dopasowywanie systemów), to mozna bylo zainwestować w cos bardziej praktycznego.
Poza tym każdy wojskowy powie Ci ze zakupy MON
  • Odpowiedz
@juda-goldbergstein: Ty uważasz, że używanie F16 do zestrzelenia kilkunastu dronów jest opłacalne?

@N4lesnik @tkomin: w kontekście obrony państwa tak. Tu chodzi o to, że Rosja sprawdzała w jaki sposób i jak szybko zareaguje Polska i NATO na naruszenie terenu i jak dla mnie zdaliśmy ten egzamin śpiewająco - tzn pokazaliśmy kacapkom, że jesteśmy w stanie szybko i sensownie zareagować.

"Wolnorynkowe" podejście do nagłej sytuacji obrony kraju to
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Nie jestem do końca przekonany, ze tak śpiewająco. Niektóre e drony wleciały 200 km w głąb kraju zanim zostały zestrzelone. Reakcja była szybka, ale nie poklepywał bym się po pkecach, ze jest super, tylko skupilbym się co należy poprawić.

Mentzen nic nie mówi o wolno rynkowym programie zbrojenia. Nawołuje do poluzowania przepisów, żeby firmy chcące produkować b--ń i amunicję mialy prościej
  • Odpowiedz
Tak k---a, on to zawsze jest niezrozumiały i zawsze mu "wyrywają z kontekstu".

@Ryshieq: to może obejrzyj wywiad jakiś albo przeczytaj art poza tytulem i bedziesz wiedziec co powiedział.
  • Odpowiedz
w kontekście obrony państwa tak. Tu chodzi o to, że Rosja sprawdzała w jaki sposób i jak szybko zareaguje Polska i NATO na naruszenie terenu i jak dla mnie zdaliśmy ten egzamin śpiewająco - tzn pokazaliśmy kacapkom, że jesteśmy w stanie szybko i sensownie zareagować.

@Kryspin013: xDDDDDDDDDDD

G---o a nie śpiewająco. Posłuchaj sobie tylko 5 minut wywiadu z
garrincha94 - >w kontekście obrony państwa tak. Tu chodzi o to, że Rosja sprawdzała w...
  • Odpowiedz
@garrincha94: Dobra, "śpiewająco" to przesadne słowo.

No i spoko, budzisz ma swoją opinię, ale pomija tutaj kwestię, że wszystkie uzbrojone drony zostały rozpoznane i zestrzelone. O ile mogę się zgodzić, że zestrzeliwanie dronów za pomocą f16 to czysty debilizm, za bardzo polegamy na Ameryce i nie bierzemy doświadczenia od Ukrainy, tak tutaj w zasadzie pierwszy raz Rosja naruszyła granicę NATO.

https://youtu.be/a2y2zXUDuIY?t=8035
Kryspin013 - @garrincha94: Dobra, "śpiewająco" to przesadne słowo.

No i spoko, budzi...
  • Odpowiedz