Aktualizacja tego wpisu, okazało się że to była jednak poczwarka zmierzchnicy trupiej główki - największej ćmy występującej w Polsce (ʘ‿ʘ) Niestety siatka w terrarium okazała się za śliska żeby ćma mogła po niej wejść i wisieć do dołu skrzydłami a że wykluła się pod moją nieobecność to nie miałem jej jak pomóc przez co ma pokrzywione skrzydełka ( ͡°ʖ̯͡°) I taka ciekawostka, trupie główki potrafią wydawać piszczące dźwięki :D #entomologia #cmy #owady
@Anhed: jakby mi coś takiego wlecialo to zakryłbym takim wieczkiem od puszki sprężonego powietrza uchylił i wsadził cieniutki wężyk, dał puszkę do góry nogami aby leciala ciecz co ma -24*C, i psiuknął przez 2-3 sekundy. Poczekałbym chwilę i zamrożona na kamień ćmę wyrzucił. zagrożenie wyeliminowane. Już tak 2 razy zdarzyło się zrobić, bo nie da się ich wywalić bezpiecznie za okno.
Niestety siatka w terrarium okazała się za śliska żeby ćma mogła po niej wejść i wisieć do dołu skrzydłami a że wykluła się pod moją nieobecność to nie miałem jej jak pomóc przez co ma pokrzywione skrzydełka ( ͡° ʖ̯ ͡°)
I taka ciekawostka, trupie główki potrafią wydawać piszczące dźwięki :D
#entomologia #cmy #owady
źródło: 20250915_105954
Pobierzźródło: gone_with_the_blastwave_moth_by_peterle_d4strzv-414w
Pobierzźródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzJuż tak 2 razy zdarzyło się zrobić, bo nie da się ich wywalić bezpiecznie za okno.
Nie wiem jak przejąłeś kontrolę nad ćmą żeby ci
źródło: 1000017598
Pobierz