Wpis z mikrobloga

Chcę kupić dom. No i znalazłem taki, który pi razy drzwi mi odpowiada. W ogłoszeniu pani pośrednik napisała, że powierzchnia użytkowa wynosi 180 m2, przy czym na świadectwie energetycznym ta powierzchnia to ok. 158 m2. Zakładam, że ta różnica wynika z tego, że w ogłoszeniu doliczono 22 m2 będące strychem, który wyglada tak, że chodzi się po betonie, a nad głową są krokwie i deski (dach jest spadzisty i nieocieplony). No i teraz pojawia się tu moje pytanie: czy to normalne na tym patologicznym rynku, że do powierzchni użytkowej domu dolicza się strych/poddasze w takim stanie? Będę o tym rozmawiać z pośredniczka w poniedziałek, ale chciałbym sie przygotować do tej rozmowy. #nieruchomosci #januszebiznesu
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pasta_curry: no i dodam jeszcze, że świadectwo energetyczne musiałem sam wyciągnąć od pani pośrednik, która nie zamieściła go w ogłoszeniu (co jest dosyć częstą praktyką) ani nie wyszła z inicjatywą, że mi go udostępni.
  • Odpowiedz
  • 0
@darek-jg: tylko z jakiegoś powodu w świadectwie energetycznym jak wół stoi, że powierzchnia użytkowa wynosi 158 m2. A co jak co, ale dane do świadectwa podaje się pod rygorem odpowiedzialności karnej, więc jest to ważniejsze niż ogłoszenie na otodom.Ja się obawiam trochę, w to 158 m2 doliczyli już te 20-30 m2 poddasza/strychu, więc faktyczna powierzchnia użytkowa domu wynosi jakieś 130 m2 (które tym bardziej nijak się ma do 180 m2
  • Odpowiedz
@pasta_curry:

tylko z jakiegoś powodu w świadectwie energetycznym jak wół stoi, że powierzchnia użytkowa wynosi 158 m2

Powierzchnia użytkowa to całość z której można korzystać zgodnie z przeznaczeniem, tu strych czy piwnica się wlicza.
W świadectwie energetycznym przyjmuje się powierzchnię z regulowaną temperaturą powietrza, tu taki strych nie wchodzi
  • Odpowiedz
@PiotrFr: @pasta_curry: a jest na tym strychu ogrzewanie, wentylacja. Bo to musi być jeżeli mówimy o pow. uzytk. Dodatkowo nie wliczamy na skosach poniżej 190.
Powierzchnia kotłowni zazwyczaj nie jest wliczana do powierzchni użytkowej, ponieważ jest to pomieszczenie techniczne służące wyłącznie instalacji grzewczej. Do powierzchni użytkowej zalicza się natomiast pomieszczenia przeznaczone do stałego zamieszkania i codziennego użytku mieszkańców, takie jak pokoje, kuchnie czy łazienki. Kotłownia jest wykluczona z
  • Odpowiedz
Powierzchnia kotłowni zazwyczaj nie jest wliczana do powierzchni użytkowej,

@appmstt: zależy z jakiej normy korzysta projektant

PN-70/B-02365 - wlicza się
PN-ISO 9836 - nie wlicza się (jest
  • Odpowiedz