Wpis z mikrobloga

Jak ogólnie wygląda renta w starszym wieku 50+ lat, są szanse, że odbiorą rentę na badaniach bo jakiś lekarz zdecyduje, że chłop już zdrowy? miałem w rodzinie lata temu rencistkę co parę lat przepracowała i gdzieś w wieku około 50tki nowa lekarka stwierdziła, że już jest zdolna do pracy i była panika, dopiero przy odwołaniu przedłużyli jej rentę.

Ja obecnie w psychiatryku jestem i złożyłem papiery ale lubię planować long-term, jakoś sobie nie wyobrażam, że po 20 latach ześlą mnie do pracy skoro teraz nie ogarniam świata a po 50tce oczy, ręce nie te, zero expa i weź z---------j pan.

#neet #renta #przegryw #przegrywpo30tce
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UczesanyPedryl: rentę czasową mogą odebrać po wygaśnięciu orzeczenia, ale mało osób wie, że tak samo rentę przyznaną na stałe też mogą odebrać. Na stałe oznacza, że nie ma daty następnego badania, na stałe NIE oznacza dożywotnio. Mogą zażądać weryfikacji renty (np. podejrzenie korupcji) i odbywa się centralna komisja lekarska w Warszawie. Tak samo jak po śmierci rodziców złożysz wniosek o rentę rodzinną, to mogą stwierdzić, że nie jesteś niezdolny do
  • Odpowiedz
@exystexys: W wieku 50 lat bez wprawy i siłą nie tą jakoś nie widzę pracy fizola, już po 30tce na magazynie wyrabiałem z 70% mniej normy niż przeciętny pracownik a na razie mnie nic nie boli, totalnie nie widzę pracy na takich stanowiskach w podeszłym wieku.
  • Odpowiedz