Wpis z mikrobloga

Polska ma wojsko defiladowe, to znaczy zakupy polityczne przed wyborami by robiły wrażenie. Gdzie liczą się znane nazwy: Abrams, Bieda Hołk, Apacz... A nie to co Polska faktycznie potrzebuje. Okrętem Miecznik nie przepłyniesz Wisły podczas defilady, nie odwiedzisz nim pikników wyborczych. Ale Bieda Hołkiem i Apaczem jeszcze jak! Więc kupujemy Bieda Hołki i Apacze. A mało widowiskowe systemy zwalczania dronów nikogo. Toteż od lat zwracałem uwagę na podstawie umów, na marny stan OPL w Polsce. Gdzie kupuje się 96 Apaczy za ponad 40 mld złotych, a pieniędzy na OPL zwalczania dronów nie ma. Gdzie MON nienawidzi polskiego przemysłu zbrojeniowego i specialnie wybiera rozwiązania zagraniczne. Gdy rozgląda się za niemieckim system. Gdy wybiera radary z Izraela. Wszystko byleby nie zamówić polskiego z Polski. Zakupy MON od 2022 roku, to powinna być największa afera od 30 lat. Podpisano umów na ponad 600 mld złotych, gdzie nasz przemysł dostał mniej niż 30% z tego. Nie ma pieniędzy na badania i rozwój. Brak zamówień na SKYctrl, brak zainteresowania
SA-35MM, brak zainteresowania wieloma innymi systemami zwalczania dronów. A łączy je to, że są z polskiego przemysłu zbrojeniowego. A MON nie chcę umów z polskim przemysłem zbrojeniowym. Toteż cześć z SAFE wyda w... Niemieckim Rheinmetall...

#polityka #polska #bekazpisu #afera #nikogo #mon #wojsko #wojna
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@N331 Mamy FA-50 które się do niczego innego specjalnie nie nadają. Trzeba jeszcze jakiś tani efektor znaleźć i idealnie się nada do zestrzeliwania dronów i pocisków manewrujących.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@ali_baba: FA-50 ma mały udźwig, więc paliwo albo rakiety. Więc rakiety, ale wtedy potrzebuje tankowania w powietrzu, którego Polska nie ma. FA-50 potrzebuje też AWACSa, których Polska ma tylko dwa i nie są w stanie zabezpieczyć całej granicy. O tym szczególnie się piszą media wojskowe od 2020 roku. A rząd Morawieckiego i Tuska mieli to w dupie, bo liczy Abrams, Bieda Hołk i Apacz dla propagandy sukcesu. Państwo z kartonu.
N331 - @ali_baba: FA-50 ma mały udźwig, więc paliwo albo rakiety. Więc rakiety, ale w...

źródło: 1000128538

Pobierz
  • Odpowiedz