Wpis z mikrobloga

Hej, jest może tu ktoś, kto pracował/uje jako analityk finansowy/kontroller i używa w pracy SQLa? Jakiego poziomu kody pisze się w takiej pracy, wydaje mi się, że już w miarę ogarniam SQLa, ale nie mam nikogo, kto by mi powiedział, czy to już osiągnąłem ten wystarczający poziom. Teoretycznie znam JOINy, filtrowanie, sortowanie, CTE i funkcje okienkowe, brakuje mi tylko praktyki.

Może ktoś byłby w stanie podzielić się jakimiś przykładowymi zadaniami?

#sql #finanse #analizadanych
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Alcadent: Ja dopiero właśnie próbuję wejść do branży :/. A zdradziłbyś mi, jak Ty uczyłeś się SQLa? Mam już podstawy teoretyczne, teraz robię zadania z jednej ze stron, ale może może mógłbyś konkretnie coś doradzić?
  • Odpowiedz
@Kamenes: a masz doświadczenie w finansach czy studia zrobiłeś takie czy po prostu ta branża Cię interesuje? Tak naprawdę nauczyłem się tego co Ty napisałeś + pracowałem już w finansach + ogarnąłem sobie narzędzie do wizualizacji danych. Wanie masz doświadczenia więc musisz kupić rekrutera czymś innym jak np doświadczeniem biznesowym, narzędziem do wizualizacji danych i mieć np 2-3 dashboardy, które możesz pokazać (ja operuje na Tableau i tak naprawdę kilka
  • Odpowiedz
@Kamenes: najwięcej się nauczyłem jak już pracowałem na prawdziwych case’ach. Jak Ci zależy to możesz podkolorować. że ogarniasz super SQL i po prostu pierwsze 1-3 miesiące porobisz czasem dłużej i nadrobisz wiedzę. Normalnie bym tego nie polecał, no ale aktualnie z tego co wiem ciężko jest wejść na analityka
  • Odpowiedz
  • 0
@Alcadent: Jestem po studiach finansowych i pracuję w branży, ale właśnie nie w kontrolingu/analityce finansowej. Uczę się też PowerBI, ale narazie jestem na początkującym etapie i nie chcę za bardzo się się wgłębiać, bo nie wiem, czy już mam tego SQLa na wystarczającym poziomie.

Może rzeczywiście zrobienie takiego portfolio ma sens, ale słyszałem, że to nie ma znaczenia, bo nikt na to nie zwraca uwagi. Tylko nie mam pojęcia, co
  • Odpowiedz
@Kamenes: na pewno nie wszyscy zwracają uwagę, ale też nie każdy to robi i możesz tym się trochę wyróżnić, poza tym to będzie dla Ciebie praktyka dobra. No i też jak będziesz mieć pytania o jakieś analizy w sql jakie robiłeś to możesz ich użyć, no i musisz wykorzystywać te funkcje w praktyce, bo czasami rekruter zrobi live coding. Możesz np wziąć coś uniwersalnego jak analizę retencji kleintow/przychodow albo raport
  • Odpowiedz
@Kamenes: pracuje z danymi ze 4 lata i SQL to tam c--j. Konkretne bazy danych miewają swój dialekt oraz sposoby optymalizacji. Dodatkowo masz chmurowe hurtownie które działają nieraz inaczej niż typowe onpremise typu mssql server I przetwarzanie kosztuje hajs i to nie mały, więc dużo przygód przed Tobą
  • Odpowiedz
@Kamenes: i szczerze mówiąc to zadania ze sqla to ciężki temat - generalnie musisz umieć coś osiągnąć na danym zestawie danych. Na rekrutacji raczej mocnego skomplikowania nie powinno być ale pewnie będą pytać o narzędzia business intelligence, więc warto mieć coś w zanadrzu - np wyklikanie raportu w powerbi czy tableau na podstawie jakiegoś widoku, liczenie tam metryk itp
  • Odpowiedz