Wpis z mikrobloga

Pytanie do eksperta:

Czy geodeta może podzielić rolną działkę, która nie jest objęta MPZP? Jestem w trakcie zawierania transakcji kupna takiej działki - najpewniej otrzyma ona WZ dzieki zasadzie dobrosasiedztwa. Teraz zadaniem sprzedajacego jest podzielic swoja dzialke na pol, poniewaz tylko polowa jestem zainteresowany. Sprzedajacy rzekomo konsultował się z geodetą, który rzekomo stwierdził iż działkę można podzielić dopiero po uzyskaniu WZ.

Generalnie wystapilem juz o WZ, ale chcialbym przed ich uzyskaniem podpisac umowe przedwstepna u notariusza, wiec wolalbym wpisac w tym akcie konkretny numer dzialki, ktora chce kupic a nie tylko metraz istniejacej duzej dzialki.

W dużym skrócie mam obawy, ze informacja podana przez sprzedajacego jest nieprawda. Czy jest ktos kto moglby rozwiac te watpliwosci?

#geodezja #architektura #prawo #pytaniedoeksperta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trogatelnaya_raduga: Witam. Sprzedający raczej nie chce Cię oszukać. Jeżeli jesteś zainteresowany pow. mniejszą niż 30 arów( a tak pewnie jest) to żeby geodeta mógł podzielić taką działkę potrzebuje wydanej decyzji o WZ( zgodnie z nią zrobi podział). Jeśli uważasz że umowa przedwstępna jest koniecznością to notariusz nie uwzgledni na ten moment konkretnego numeru działki, a napisze, np. że "....od strony zachodniej wydzielona zostanie pow. 10 arów od strony działki (działa
  • Odpowiedz
@NorthN: a skąd ktoś może wiedziec czy ty jesteś geodetą i czy się na tym znasz i czy masz racje? Poza tym chyba jak ktoś robi takie transakcje to z takim pytaniem nie musi dzwonić do geodetów. Mnie po prostu bawi szukanie darmowej porady przy transakcji wartej grube tysiące na portalu ze śmiesznymi obrazkami i ograniczanie się do zaufania komuś kogo nawet nie znasz, może tym razem trafił dobrze ale
  • Odpowiedz
@Adams_GA:
Masz rację z tym "a skąd ktoś może wiedzieć czy ty jesteś geodetą i czy się na tym znasz i czy masz racje? ". Czasami jak czytam niektórych komentarze dotyczące prawa budowlanego/geodezyjnego to przecieram oczy i zdobywają kilka/kilkanaście plusów.

"Mnie po prostu bawi szukanie darmowej porady przy transakcji wartej grube tysiące"
Ludzie najzwyczajniej chcą najpierw się rozeznać w temacie na luzie, do kogo uderzyć później, już lokalnie itp. i
  • Odpowiedz