Wpis z mikrobloga

Witam szanowne grono eksperckie, mam następujące pytanie:

mam w mieszkaniu (z nowego budownictwa, więc ściany dosyć twarde) kilka kołków do zamontowania - a to na jakieś lustro, a to na uchwyt do deski do prasowania, itp itd.

Nie mam od kogo pożyczyć nic do wywiercenia tych otworów, a jako, że nie robię tego zawodowo, to szukam czegoś budżetowego, co pozwoli mi wywiercić kilka dziur. Myślałem o Parkside, ale oglądałem kilka testów zielonej wiertarko-wkrętarki i raczej nie zda egzaminu. Stąd pytanie - co warto kupić budżetowo (biorę pod uwagę też olxowe u----i), ile warto wydać max i czy lepiej iść w wiertarkę z udarem, czy wiertarko-wkrętarka (np czarny parkside) też da radę?

Pytam, bo czasami zdarzy mi się też skręcić jakiś mebel i pewnie wolałbym wiertarko-wkrętarkę, ale boję się, że upali się przy próbie wywiercenia byle otworu.

Dzięki za jakąkolwiek pomoc!

#elektronarzedzia #narzedzia #elektronika #warsztat #wykanczammieszkanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
A w co lepiej celować - wiertarka czy wiertarko-wkretarka? Mam sporo wierteł widiowych z uchwytami sds, zostały mi z wykańczania mieszkania, ale właśnie problem w tym, że jeśli kupię wiertarkę, to zaraz się okaże, że muszę dokupywać wkrętarkę. A z kolei boję się, że wiertarko-wkrętarki udarowe albo są za słabe, albo za drogie, albo awaryjne jak ponoć parkside. W ogóle jest sens pchać się w parkside czarnego? Czy on wystarczy do wbicia
  • Odpowiedz
  • 3
@fukkurlif3 wiertarko-wkretarka to nie jest narzędzie do wiercenia w betonie. Nawet jak czasami ma udar to moze w jakimś pustaku jako tako pójdzie, ale do betonu tylko sds. I wcale nie musi byc to drogi sprzet. Wiec jesli chcesz skręcać meble i wiercić w żelbecie to warto mieć 2 narzędzia, choćby parksode.
  • Odpowiedz
@fukkurlif3: To czego szukasz nazywa się młotowiertarka, ja bym brał coś takiego jak to: https://allegro.pl/oferta/wiertarka-udarowa-mlotowiertarka-wiertarka-z-udarem-sds-plus-mocna-deko-13737415905

Ma adapter, że w razie czego możesz założyć wiertło do drewna czy metalu, a nawet na upartego założysz bita i użyjesz jako bardzo nieporęczną, ale jednak wkrętarkę, masz też wiertła i dłuta w zestawie.

Możesz też obczaić coś w marketach jak to: https://www.obi.pl/mloty-udarowe/cmi-mlotowiertarka-800-w/p/2587210

Tu zaletą jest, że szybciej i raczej bezproblemowo wymieniąją jak się coś
  • Odpowiedz