Aktywne Wpisy
Guadalajara +170
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +195
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

#programista15k
Pisanie kodu w kawiarni cringe z takim setupem, ale jeżeli komentujesz jego setup domowy w którym ma jeden ultrawide monitor, jeden boczny i tablet pewnie do testowania aplikacji również to xD
Przecież to normalny prosty setup, ani nie jest to drogie ani skomplikowane. 2 monitory to minimum a ten setup jest w c--j wygodny
Jeżeli faktycznie chce się skupić na jakimś kawałku kodu to go wrzucam na pełny ekran i resztę ignoruje.
Ale to też pytanie w stylu "po co ci 2 ręce skoro
To dało radę na takim i3 korzystać z jednego monitora, bo praktycznie miałem ich 3-5 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale wróciłem na windowsa jednak, od kiedy Linux stal się aplikacja okienkowa na windowsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@polskie-k0rpo: mój ziomek robi jako devops i strasznie się przykładał do tego żeby jakoś nauczyć się "szybkiego pisania" i nawet miał do tego jakąś dedykowaną stronkę która ci przelicza ileśtam trafnych i chybionych wciśnięć klawiszy. Zawsze mnie to zastanawiało po jaką cholerę skoro to nie jest praca
@polskie-k0rpo: no niby zgodziłbym się, ale z początku zabrzmiałeś, jakbyś chciał bardzo szybko przejść do stwierdzenia, że prawdziwy programista/informatyk to nawet nie dotyka myszki a każdy edytor inny niż vim/emacs i ich klony to wstyd, żenada, kompromitacja, hańba, frajerstwo, nie wracajcie do domu, a takich właśnie zjebów w internecie jest mnóstwo.