Wpis z mikrobloga

czemu nie to nie dziwi, że taki over-setup uprawiają tylko frontasie, którzy nawet nie używają wszystkich palców do pisania na klawiaturze, a nazywają się b1g devami ( ͡° ͜ʖ ͡°) chłop, dosłownie ma setup jakby nasa hackował, tymczasem jego komputer to zwykłe IDE w którym jedyne co widzi to HTML i CSS a na drugim monitorze dev tools chrome TOP KEK
#programista15k
polskie-k0rpo - czemu nie to nie dziwi, że taki over-setup uprawiają tylko frontasie,...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@polskie-k0rpo: gdybym miał sobie robić setup to taki żeby był turbo praktyczny. 2 monitory 4k120fps 27 cali. Dużo miejsca na biurku, klawiatura rozszerzona, myszka z podkładką dużą gamingową, jakieś miejsce na podczepianie innych sprzętów, jakieś segregatory, zegarek z minutnikiem, czajniczek na kawę i zupki chińskie no i coś na pety/e-pety albo lustro z pseudo kartą kredytową na sypanie ścięgonów na poprawę produktywności
  • Odpowiedz
  • 16
Jaki jest sens chodzenie z tymi komputerami po kawiarniach ? Jeszcze jak ktos spotyka sie z klientem to rozumiem taki neutralny grunt. Ale zeby klikac w komputer ? Jakies niedoyebanie umyslowe czy jak
  • Odpowiedz
@polskie-k0rpo: pisałeś kiedyś kod który był większy niż jeden plik? XD
Pisanie kodu w kawiarni cringe z takim setupem, ale jeżeli komentujesz jego setup domowy w którym ma jeden ultrawide monitor, jeden boczny i tablet pewnie do testowania aplikacji również to xD
Przecież to normalny prosty setup, ani nie jest to drogie ani skomplikowane. 2 monitory to minimum a ten setup jest w c--j wygodny
  • Odpowiedz
@PoteznaBorowka: pisałeś kod w którym trzeba było się skupić, analizować, myśleć i planować, a nie n-------ć html i javascript? 1 monitor = skupienie, więcej = rozpraszanie. pracowałem kiedyś nawet na 4 na raz, teraz tylko i wyłącznie 1 monitor + wiele wirtualnych pulpitów na nim
  • Odpowiedz
@polskie-k0rpo: tak, na większej przestrzeni roboczej łatwiej jest manewrować wsrod większej ilości kodu, porównywać oraz ogarnia większą część architektury. Łatwiej się korzysta z IDE, bocznych terminali a przy okazji możesz mieć otwarte boczne rozpraszacze jak czaty z ludźmi czy przegladare.
Jeżeli faktycznie chce się skupić na jakimś kawałku kodu to go wrzucam na pełny ekran i resztę ignoruje.

Ale to też pytanie w stylu "po co ci 2 ręce skoro
  • Odpowiedz
@PoteznaBorowka: tak, już widzę jak dajesz kod na wszystkie 4 monitory na raz. nie potrzebuje widzieć chatów na żywo kto coś pisze, ani mieć filmu z boku odpalonego, zawsze robie 1 rzecz na raz i tyle. mam monitor 27" QHD i jest dla mnie odpowiedni do wszystkiego, wcześniej miałem też 32" 4K i trochę bywał za duży, często niektóre miejsca miałem na nim puste, co mnie w-------o. pozatym, jak pisałem
  • Odpowiedz
@polskie-k0rpo: no ok, w sumie też kiedyś pół roku na i3 siedziałem (który w sumie jest bardziej pozerski niż posiadanie dwóch monitorów xD ale mniejsza).

To dało radę na takim i3 korzystać z jednego monitora, bo praktycznie miałem ich 3-5 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale wróciłem na windowsa jednak, od kiedy Linux stal się aplikacja okienkowa na windowsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@PoteznaBorowka spoko. ja używam prawie na codzień 3 najpopularniejszych OS, i faktycznie na Windowsie mam problem bo nie ma fajnego odpowiednika i3wm, jedyny który jest, jest zbugowany strasznie. Na szczęście to co robię na Windowsie jest strasznie randomowe więc, machanie myszką + ewentualne alt taby mi aż tak nie przeszkadzają. I3 pozerski? Mam nadzieję że nie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale może tak być
  • Odpowiedz
którzy nawet nie używają wszystkich palców do pisania na klawiaturze, a nazywają się b1g devami ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@polskie-k0rpo: mój ziomek robi jako devops i strasznie się przykładał do tego żeby jakoś nauczyć się "szybkiego pisania" i nawet miał do tego jakąś dedykowaną stronkę która ci przelicza ileśtam trafnych i chybionych wciśnięć klawiszy. Zawsze mnie to zastanawiało po jaką cholerę skoro to nie jest praca
  • Odpowiedz
nie chodzi o szybkość pisania po prostu wstyd być programistą/informatykiem i pisać palcem wskazującym wszystkie litery

@polskie-k0rpo: no niby zgodziłbym się, ale z początku zabrzmiałeś, jakbyś chciał bardzo szybko przejść do stwierdzenia, że prawdziwy programista/informatyk to nawet nie dotyka myszki a każdy edytor inny niż vim/emacs i ich klony to wstyd, żenada, kompromitacja, hańba, frajerstwo, nie wracajcie do domu, a takich właśnie zjebów w internecie jest mnóstwo.
  • Odpowiedz