Wpis z mikrobloga

Tyle było artykułów o spadku sprzedaży samochodów elektrycznych, co się stało z tymi spadkami? Są jeszcze z nami w tym pokoju? Dotarliśmy już do tego ślepego zaułka, z którego wszyscy się wycofują? Dopóki Niemcy nie mieli swoich niedopracowanych i drogich ID.3 i ID.4 to samochody elektryczne były tylko złe
styczeń-lipiec 2025 do styczeń-lipiec 2024:
UE+EFTA+UK +25,9% (z 1,09 mln do 1,37 mln)
UE +24,2 %
Niemcy +38,4 % (z 214 tys. do 297 tys.)
Belgia +17,6 %
Norwegia +38,1
Polska +80,5 %
Są i spadki:
Chorwacja -56 %, Rumunia -41, Malta -36, Estonia -29, Francja -4,3 % (ze 175 tys. do 167 tys)

Klikalna tabela na podstawie ACEA

Czy są osoby użytkujące elektryka, które rozważają powrót do spalinowego? Jakie są główne powody?

#samochodyelektryczne #tesla #motoryzacja
doeros - Tyle było artykułów o spadku sprzedaży samochodów elektrycznych, co się stał...

źródło: bev

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@doeros:

Czy są osoby użytkujące elektryka, które rozważają powrót do spalinowego? Jakie są główne powody?

Tacy są tylko w dziwnych ankietach
  • Odpowiedz

@doeros: myślę że jak ktoś kupuje elektryka, to świadomie, z klasą i zgodnie ze swoimi potrzebami, wiedząc że tego właśnie szuka.

Natomiast wierzę że jest też grono ludzi, którzy są zwyczajnymi
  • Odpowiedz
@Atreyu: z elektrykiem jest ten problem, ze to typowy samochod do jazdy po miescie, natomiast idealnym polaczeniem dla elektryka jest...domek jednorodzinny z masa paneli solarnych na dachu i bateria przydomowa 50kwh, zeby za darmo tego elektryka ladowac, bo przy cenie pradu na ladowarce 1.50zl-2zl-3 zl za kwh to taniej sie jezdzi 2l benzyniakiem niz takim elektrykiem, o lpg nawet nie mowie, oczywiscie jeszcze bardziej gownianym wyborem jest hybryda
  • Odpowiedz
  • 1
@grypa-grypowska: przecież ładowanie bez paneli to w domu to 17-20 zł/100 km dla takiej Tesli Y, ładowanie na Biedronce to niech będzie 2,50 za kwh to ~45 zł/100 km. Scenic 1.6 benzyna pali ~8 litrów x 6 zł. No ale nie chcesz chyba porównywać komfortu, wyposażenia, osiągów Scenica do Tesli Y? Z elektrykiem to największy problem mają ludzie, którzy nie mają elektryka ;)
  • Odpowiedz
@doeros Wszystko zrobię żeby nie jechać gdzieś spalinowym.
Smutno mi by było gdybym musiał dużo dziennie jeździć 300km+ często to wtedy musiałbym używać spalinowego
  • Odpowiedz

@doeros: to ja w drugą stronę - mam spaliniaka, kupuję elektryka. I pewnie najwięcej będę jeździł elektrykiem, ale opcja z samym elektrykiem to dla mnie nadal no-go.
  • Odpowiedz