Wpis z mikrobloga

• 30
@murison: to jest tak absurdalne :D :D Najbardziej rozbawiły mnie te 76 miejsca postojowe... Obstawiam, że ceny za miejsce będę zaczynać się od 60-70tys. Najbardziej mnie rozbawiło że kończą (albo skończyli?) wymianę nawierzchni na Horbaczewskiego - ciekawe którędy będą dojazdy kilkuset gruszek z betonem, kilkuset ton stali i reszty :-)
  • Odpowiedz
@bachus: po coś trzeba było przepychać w ustawie powodziowej a później w budownictwie społecznym zniesienie minimum 1 miejsce na 1 mieszkanie. Zandberg pewnie jest z siebie dumny bo przecież gminy wiedza lepiej xD
  • Odpowiedz
@bachus: Postawiliby tam w takich samych odstępach jak są inne bloki w okolicy do tego też max 10 pięter i i parking podziemny plus trochę miejsc na zewnątrz i daloby radę.

ALE NIE, NIE DA SIĘ.

po coś trzeba było przepychać w ustawie powodziowej a później w budownictwie społecznym zniesienie minimum 1 miejsce na 1 mieszkanie. Zandberg pewnie jest z siebie dumny bo przecież gminy wiedza lepiej xD

@printf
  • Odpowiedz
@bachus: w sensie budowanie mieszkań w jednej z najlepiej skomunikowanych części miasta jest absurdalne? Obwodnica, ddr w każdą stronę, 15 lini autobusowych, 5 tramwajowych, mnóstwo usług w zasięgu spaceru. Po co tam w ogóle samochód? Gdzie rozwijać miasto jak nie w takich miejscach?
  • Odpowiedz
@printf: nie wiem, ale w inwestycjach z wielkimi halami garażowymi efekt jest taki sam. Chodniki rozjechane, miejsca pod blokiem w większości puste
  • Odpowiedz
Po co tam w ogóle samochód? Gdzie rozwijać miasto jak nie w takich miejscach?

@Aibatt: Nie no w ogóle po co. Przecież nie możesz pracować w miejscu gdzie musisz dojechać pod miasto. Tak samo nie możesz mieć pracy gdzie zarabiasz autem? O tym, że możesz mieć robotę gdzie bierzesz auto i masz w nim narzędzia do swojej pracy. W końcu jako hydraulik najłatwiej będzie jeździć MPK :)

w sensie budowanie mieszkań
  • Odpowiedz
@bachus: no przeciez tam tez beda tez garaże: https://naostatnimgroszu.trustinvestment.pl/ a dokladnie 3 poziomy. Dla mnie glownym problemem jest to, ze to bedzie cholernie ciasne i kompletnie zdominuje kazdy widok w okolicy. Jakby to zbudowali tak, jak jest po drugiej stronie ulicy (czyli 2 bloki w kształcie "U" cz "L" wzdluz ulic, a posrodku kupa zieleni) to spoko, nawet super,, a tak to powstanie kolejny maszkaron, jakich pełno np na południu
pastaallacarbonara - @bachus: no przeciez tam tez beda tez garaże: https://naostatnim...

źródło: ciasno

Pobierz
  • Odpowiedz
1200 mieszkań, 76 miejsc parkingowych

Najbardziej rozbawiły mnie te 76 miejsca postojowe

@bachus: widac ze kolega nowy we wroclawiu, serdecznie witamy ( )

Jakies 2/3 miechy temu dev ktory kupil teren po FATcie, pisal w swich prospektach, ze zgodnie z badaniami najnowszych trendow, ludzie teraz nie potrzebuja aut, ani nie robia dziecki, wiekszosc porusza sie mpk, wiec ani parkingi, ani infrastruktura jak place zabaw i
  • Odpowiedz
Nie no w ogóle po co. Przecież nie możesz pracować w miejscu gdzie musisz dojechać pod miasto. Tak samo nie możesz mieć pracy gdzie zarabiasz autem? O tym, że możesz mieć robotę gdzie bierzesz auto i masz w nim narzędzia do swojej pracy. W końcu jako hydraulik najłatwiej będzie jeździć MPK :)

@Darth_Gohan: Ah, gdyby istniał tylko jakiś wybór i ludzie mogliby kupować mieszkania według własnych potrzeb ;) A z
  • Odpowiedz
  • 2
Jakies 2/3 miechy temu dev ktory kupil teren po FATcie, pisal w swich prospektach, ze zgodnie z badaniami najnowszych trendow, ludzie teraz nie potrzebuja aut, ani nie robia dziecki, wiekszosc porusza sie mpk, wiec ani parkingi, ani infrastruktura jak place zabaw i ulatwienia nie sa potrzebne.

@PurpleHaze: mieszkam na Grabiszynku i tutaj rada osiedla jest nieźle zagotowana tematem co tam się będzie działo... Teraz rada osiedla będzie musiała się skupić
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan

@printf Tam się nie zgadza mi tylko 76 miejsc parkingowych skoro są dwie kondygnacje w dół wiec raczej powinno być więcej miejsc parkingowych.

No jak masz taki układ taki jak na przykład w punktów punktowcach przy cmentarzu Grabiszyńskim to na 70 mieszkań (4 ~70 m² i 4 ~30 m²), żeby zrobić parking podziemny, musieli by zejść z 4-5 kondygnacji w dół z ramkami lub ze 3 z windą
  • Odpowiedz
Po co tam w ogóle samochód?

@Aibatt: naprawdę można zadać tak głupie pytanie? xD

Już pal licho przeróżne działalności, ale ludzie oprócz dojeżdżania do pracy mogą mieć też jakieś życie. Mogą chcieć w weekend gdzieś pojechać. Mogą też być chorzy i potrzebować pilnej wizyty u lekarza. Mogą mieć dziecko (chociaż chyba nie w 47m2 xD), z którym wyjazd za miasto do rodziny to nie jest wejście do tramwaju na 10
  • Odpowiedz
@Ogau A mogą też odpalić dowolny portal z nieruchami, zaznaczyć w filtrach 'miejsce parkingowe' i nacisnąć 'szukaj'? Czy takiej kombinacji nie przewidujesz? Mimo, że sam mam samochód w hali garażowej to potrafię sobie wyobrazić sytuację, gdy ktoś go nie potrzebuje. Co więcej, może się nawet okazać, że taka osoba nie chce się w cenie swojego mieszkania dokładać do takich miejsc. Nie jest wszak tajemnicą, że koszt jego wybudowania jest znacznie większy
  • Odpowiedz
potrafię sobie wyobrazić sytuację, gdy ktoś go nie potrzebuje

@Aibatt: a potrafisz sobie wyobrazić sytuację, gdzie na 1200 gospodarstw domowych tylko 76 ma samochody? Czy to już jest zbyt trudne dla twojej wyobraźni?
  • Odpowiedz
@Ogau: byczku, klepiecie tutaj formułki o jakichś gospodarstwach, a przecież oczywiste jest, że to nie posiadacze karty dużej rodziny są targetem tej inwestycji. Grupą docelową będą młodzi klepacze kodu pracujący w okolicznych biurowcach, do pracy jeżdżący hulajnogą, a obiady gotujący na wolcie. Tak, wiem że i tak zrobiłbyś wymóg 3 miejsc postojowych na 1 mieszkanie, a później narzekał na korki w okolicy. Niczym podpalacz, który pierwszy krzyczy, że się pali
  • Odpowiedz
@Aibatt: zakład, że po wybudowaniu w okolicy zwiększy się problem z parkowaniem? O 100zł? 1000? Ile chcesz? No i przyznasz wtedy, żeś debil, co przegrał z chłopskim rozumem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wiem, że bajtujesz, bo nikt nie jest tak głupi, żeby bronić kilkudziesięciu miejsc na kilka tysięcy ludzi, dlatego sprawdźmy jak daleko się posuniesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz