Wpis z mikrobloga

Akurat zabranie 800plus niepracującym Ukraińcom to dobry ruch. Trzaskowski też to postulował i ja to popierałem.
Nie będe hipokrytą i krytykował za to Nawrockiego tylko dlatego, że delikatnie mówiąc, nie przepadam za nim.
Mam nadzieję, że to furtka, która pozwoli odebrać świadczenia socjalne niepracującym Polakom. Rozumiem idee, że podstawowa ochrona zdrowia powinna przysługiwać niepracującym. Ale takie świadczenie jak 800 plus powinno przysługiwać tylko tym, którzy przyczyniają się do wzrostu gospodarczego naszego kraju.

#polityka #ukraina #neuropa #4konserwy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Turin89: Sorry, ale dajac panstwu dziecko przyczyniasz sie bardzo mocno do rozwoju kraju w czasach kiedy tak bardzo bedzie nam brakowac dzieci.. Dajesz panstwu nowego obywatela. Problem tez polega na tym, ze nie mamy systemu ktory weryfikuje czy ktos pracuje czy nie. Wiec koszt sprawdzenia tego czy 800+ sie komus nalezy moze przewyzszac wartosc kasy ktorej nie damy tym osobom
  • Odpowiedz
@Turin89: Nawrocki miał dwa rozwiązania:
1:
Podpisać teraz informując rząd, że kolejnej ustawy umożliwiającej pobieranie świadczeń przez niepracujących nie podpisze. Daje to rządowi jakieś 3 miesiące prac nad ustawą, która zrobi to skutecznie. Potrafisz sobie pewnie wyobrazić, że ustawa ta nie może być napisana na kolanie, bo niepracujący zalatwią to 1/72 etatu.
2:
Zawetować, zdelegalizować pobyt 1 miliona Ukraińców za miesiąc. Zdelegalizować pracę 700k Ukraińców za miesiąc. Zmusić urzędy do
  • Odpowiedz
@Turin89: To, że sama idea jest dobra to nie znaczy, że można ją zrobić na zasadzie a walnę VETO całej ustawy i gites.

Ciekawi mnie jak będzie brzmiał projekt ustawy Nawrockiego i czy będzie szansa aby została przyjęta.
  • Odpowiedz
Podpisać teraz informując rząd, że kolejnej ustawy umożliwiającej pobieranie świadczeń przez niepracujących nie podpisze. Daje to rządowi jakieś 3 miesiące prac nad ustawą, która zrobi to skutecznie. Potrafisz sobie pewnie wyobrazić, że ustawa ta nie może być napisana na kolanie, bo niepracujący zalatwią to 1/72 etatu.

@misiopysio: Misiu Pysiu, ten rząd się bez przerwy bierze do roboty, a efektów tej roboty jak nie było tak nie ma.

Przegrali wybory prezydenckie
  • Odpowiedz
@Turin89 ustawa zakładała uszczelnienie systemu. Ukraińcy z legalnym pobytem w Polsce, nawet bez pracy będą mogli otrzymać świadczenia nadal.
  • Odpowiedz
@Turin89: Nie widzisz np zagrożeń że pracodawca będzie miał większa pozycję negocjacyjną i będzie wymagał nadgodzin, braku podwyżek, może mniejszych wynagrodzeń bo inaczej cię zwolnię, i zostaniesz bez 800+ bo pracy szybko nowej nie znajdziesz? Czy serio uważasz że są jacyś ludzie utrzymujący się tylko z 800+? Czy to pozwala przeżyć?
  • Odpowiedz