@KIaudik: Nie rozumiem tego zdziwienia rzekomego wszystkich nagle. Przecież o tym, że taka podwyżka będzie było wiadomo już kilka dobrych lat temu kiedy taką zapowiadali, natomiast ta podwyżka też jest związana prawdopodobnie z wyrównaniem cen w stosunku do inflacji oraz tym, że wypłaty rosną zwyczajnie. Bardziej jak opłatą alko należałoby się zająć opłatą cukrową która jest chora i absolutnie nic nie wnosi tak naprawdę.
@Cztero0404:zapytałem ai o zmianę spożycia napojów słodzonych i podał mi spadek o 20% więc jakiś tam wpływ jest. Najgorzej że tym podatkiem objęte są napoje zero, co nie ma za bardzo sensu bo aktualne szkodliwe dawki są bardzo wysokie, dla aspartamu to chyba ze 4l w coli
@Cztero0404: jakby objąć wszystko gdzie jest cukier to chyba każdy gotowy produkt by się wliczał xd cukier tez jest konserwantem więc dostalibyśmy jedzenie z innymi konserwantami. Ale logiczne by było objęcie tym podatkiem słodyczy a nie słodzików.
@Cztero0404: ja to wiem, tylko takie nakładanie podatków nie nauczy skutecznie Polaków żeby się zdrowiej odżywiać. Porąbane jest to że się przyjęło że płatki śniadaniowe to normalne jedzenie dla dzieci xd dlatego trzeba ludzi edukować, co w sumie ma być w programie tego przedmiotu o edukacji zdrowotnej w szkole
ja to wiem, tylko takie nakładanie podatków nie nauczy skutecznie Polaków żeby się zdrowiej odżywiać.
@remass: Oczywiście, że tak. Podobnie jak podniesienie cen fajek i e-fajek alko nagle nie sprawi, że ludzie przestaną stosować te u----i. Wiesz to nie tylko płatki, takich produktów jest multum nie tylko jeśli chodzi o cukier, ale też tłuszcz na przykład chociaż i tak dobrze, że to nie USA. Niektórzy się na przykład burzą o
@Cztero0404: z fajkami i alko jest tak że ciężko znaleźć alternatywę bo grupa używająca często się tymi używkami "leczy" zamiast tabletkami od psychiatry, które też mają swoje efekty uboczne. Co do monsterow to sam nie wiem, niby nie są szkodliwe tak jak kiedyś myśleliśmy ale dla dzieciaka to potężna dawka kofeiny
pijak
#polityka #bekazprawakow
źródło: image
Pobierz@KIaudik: Nie rozumiem tego zdziwienia rzekomego wszystkich nagle. Przecież o tym, że taka podwyżka będzie było wiadomo już kilka dobrych lat temu kiedy taką zapowiadali, natomiast ta podwyżka też jest związana prawdopodobnie z wyrównaniem cen w stosunku do inflacji oraz tym, że wypłaty rosną zwyczajnie. Bardziej jak opłatą alko należałoby się zająć opłatą cukrową która jest chora i absolutnie nic nie wnosi tak naprawdę.
@remass: No tak, ale ile potrafią mieć na przykład płatki śniadaniowe to przesada ciężka jest.
@remass: Oczywiście, że tak. Podobnie jak podniesienie cen fajek i e-fajek alko nagle nie sprawi, że ludzie przestaną stosować te u----i. Wiesz to nie tylko płatki, takich produktów jest multum nie tylko jeśli chodzi o cukier, ale też tłuszcz na przykład chociaż i tak dobrze, że to nie USA. Niektórzy się na przykład burzą o
Co do monsterow to sam nie wiem, niby nie są szkodliwe tak jak kiedyś myśleliśmy ale dla dzieciaka to potężna dawka kofeiny