Wpis z mikrobloga

Ja tylko chciałem zaznaczyć, że w normalnym kraju w ogóle nie byłoby żadnej dyskusji o "mrożeniu cen energii" ani o mrożeniu jakichkolwiek innych cen ustawą, bo to jakiś antyekonomiczny absurd. Tylko właśnie o przepisach stymulujących jak nie stawianie wiatraków, to rozwój jakiejś innej gałęzi infrastruktury energetycznej. A cena prądu sama by spadła wraz z rozwojem energetyki i obniżeniem jej kosztów produkcji.

Tymczasem u nas ten element rozwoju energetyki nazwano "wrzutką" i wywalono do kosza. A z pałacu prezydenckiego zaraz wyjdzie ustawa, że prąd ma stać się tańszy, bo tak zapisano na kartce, prezydent tupnął nogą i już.

#polityka #energetyka
lewoprawo - Ja tylko chciałem zaznaczyć, że w normalnym kraju w ogóle nie byłoby żadn...

źródło: z27139567IHR,Karol-Nawrocki--kandydat-na-prezesa-IPN

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lewoprawo: Jeśli projekt dotyczący wiatraków był taki dobry to czemu wzięto całe społeczeństwo na zakładnika żeby tylko to przepchnąć a nie zrobiono dwóch osobnych ustaw? I jeśli wasz cudowny rząd tak dba o dostęp do taniej energii to czemu zaorał projekt koreańskiej elektrowni co wydarzyło się raptem dwa dni temu? Dwa dni temu tania energia była niepotrzebna a dzisiaj jest potrzebna bo trzeba zadowolić lobbystów?
  • Odpowiedz
  • 30
I jeśli wasz cudowny rząd tak dba o dostęp do taniej energii to czemu zaorał projekt koreańskiej elektrowni co wydarzyło się raptem dwa dni temu?

@melquiades:

Południowokoreański koncern jądrowy Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) potwierdził we wtorek zakończenie działalności w Polsce – podała agencja Yonhap. Według medialnych doniesień na decyzję firmy mogła wpłynąć ugoda, jaką zawarła z amerykańskim Westinghouse w sporze o własność
  • Odpowiedz
@lewoprawo: Ty sobie wrzucaj tezy "według medialnych doniesień", a tu masz wypowiedź prezesa KHNP, której z jakiegoś powodu nie zacytowałeś.

Swoją drogą wyjaśnisz może dlaczego KHNP na mocy porozumienia z Westinghouse kontynuuje budowę elektrowni w Czechach i czy miało to coś wspólnego z tym, że tamtejszy rząd nie sabotował tego projektu przez prawie dwa lata?
melquiades - @lewoprawo: Ty sobie wrzucaj tezy "według medialnych doniesień", a tu ma...

źródło: Bez tytułu

Pobierz
  • Odpowiedz
@melquiades: bo wiedzieli ze nawrocki dla zasady wszystko bedzie im hamowal, wiec teraz szykuj sie, ze kazda ustawa nawet sensowna bedzie z dodatkiem w postaci "mrozenie cen pradu" etc
  • Odpowiedz
@melquiades

Swoją drogą wyjaśnisz może dlaczego KHNP na mocy porozumienia z Westinghouse kontynuuje budowę elektrowni w Czechach i czy miało to coś wspólnego z tym, że tamtejszy rząd nie sabotował tego projektu przez prawie dwa lata?

Temat jest zbyt skomplikowany na prosty wpis na wykopie, ale może jesteś na tyle bystry żeby doczytać więcej samodzielnie.
  • Odpowiedz
@melquiades: Tania energia mogłaby być już dawno w Polsce, gdyby PiS nie wydał kasy z ETS na socjal I kiełbasę wyborczą, a zgodnie z jej celem, czyli rozwój alternatywy dla nieopłacalnego węgla, który i tak musimy sprowadzać.
  • Odpowiedz
@lewoprawo: co ty k---a wiesz o cenach energii mordo. Tutaj trzeba działać szybko i konkretnie, a nie tam kiedyś cośtam w przyszłości. Kolegę takiego miałem co se chciał kiedyś dom kupić. I co? I umarł i nie kupił domu, a tak mógł się pobawić a nie myśleć o przyszłości. JAkoś to będzie, bóg dał dziecko bóg dał na dziecko. Polska 1000 lat przetrwała bez wiatraków to kolejne 1000 lat da
  • Odpowiedz