Aktywne Wpisy

uncle_freddie +469
Napiszę to m.in po to, żeby miał szansę zamknąć mi mordę bramką: nie rozumiem fenomenu Kamińskiego, dzisiaj sparaliżowany
#mecz
#mecz

jednorazowka +304
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Rosjanie nam nie wybyli elit. II RP szeroko pojęta inteligencja liczyła około miliona. Katyń to 20 tysięcy, z tego większość to policjanci, nauczyciele itd. Ciekawi mnie ilu z was uważa ich za elitę. Ogółem po wojnie(odliczając wszystkie emigracje) zostało 700 tysięcy - propocjonalnie do populacji PRL tyle samo.
Ale jeśli Ruscy/Sowieci wybili nam elity w II wojnie światowej, to zrobili najlepszą rzecz dla Polski w historii jej istnienia.
Elity szkodzą państwu, a silne elity najbardziej.
Celem elity jest po pierwsze bycie jak najbogatszym, po drugie uniemożliwienie innym się bogacenie i dostanie się do elity.
Elita to DOSŁOWNIE przeciwieństwo EGALITARYZMU. Elity, które mają decydujący głos uniemożliwiają komukolwiek wybicie się. Szlachectwo było z urodzenia, nie za zasługi. Zwalczali bogacenie się innych. I mówiąc szlachetwo, nie mam na myśli szlachty Rzeczypospolitej Obojga Narodów.
Mam na myśli każde ziemiaństwo/burżuazję w każdym społeczeństwie na każdym etapie historii. Nawet w republice na wschodnim wybrzeżu i tak powstało zamknięte Old Money.
II RP była syfem, ubóstwem, gnojem i biedą. Tak - miała wybitne postacie elity.
Na południu USA najbardziej kulturalną, oczytaną, wykształconą i inteligentną osobą na plantacji zawsze był plantator. Cenzus wyborczy z wymogiem skończenia Harvardu? Tylko oni by głosowali.
Jeśli ktoś mówi, że demokracja to ustrój, gdzie dwóch pijaków ma większy wpływ niż profesor ekonomii, to ja mówię - ja już jestem zwolennikiem demokracji, mnie nie trzeba bardziej namawiać. Dwaj pijacy zagłosują lepiej lub gorzej. Profesor ekonomii z Old Money świadomie, wykorzystując cały swój potencjał intelektualny zagłosuje tak, by jemu było lepiej, a mi gorzej.
Populista to powinien być komplement, a demokracja bezpośrednia to jedyny ustrój, który pozwala ludziom walczyć przeciwko arystokracji, nieważne czy nazwiemy ich hrabiami, miliarderami, patrycjuszami , ekspertami czy samurajami.
#historia #prl #rosja #katyn #ekonomia #gospodarka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
Ty chyba jako inteligencję liczysz każdego, kto potrafił bez błędu napisać zdanie wielokrotnie złożone i pomnożyć w głowie 17x21.