Wpis z mikrobloga

@Megasuper u mnie w mieście nad wodą jest bar, który od chyba 3 lat ma taką kartkę i kiedy tam latem nie zajadę to kolejki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale Polacy lubią być dymani czy jakoś tak
  • Odpowiedz
  • 278
@Megasuper u mnie w mieście najlepsze żarcie ma lokal w którym nie można płacić kartą (paragon fiskalny zawsze jest) i kebab w którym nie można płacić kartą
czyli taka kartka oznacza smaczne jedzenie
  • Odpowiedz
@Megasuper: Mozesz robic dymy. Wedlug polskiego prawa sprzedawca jest zobowiazany udostepnic Ci taka forme platnosci na jaka jestes przygotowany. Jezeli nie dysponuje jakas ze wzgledow technicznych lub innych powinien wystawic imienna fakture z okresem platnosci 7 dni. Oczywiscie jak to polactwo bedzie sie upierac ze nie i c--j i trzeba wezwac policje wtedy i do sadu z dziadem. Po takiej akcji karteczka szybko by zniknela.
  • Odpowiedz
@Leel00: Kartka to pojecie wzgledne. Chodzi o sam fakt mozliwosci zaplaty. nie ma bezgotowkowo to telefon do odpowiednich sluzb i janusz sie zdziwi. Ewentualnie jak ma sie czas i ochote to nie placic (nie mam gotowki i uj) - niech wezwie policje :D
  • Odpowiedz
  • 27
Na serio według prawa przedsiębiorca czyli jakiś sklepie na zadupiu musi mieć obowiązkowo terminal i przyjmować płatności kartą?
  • Odpowiedz
@HaSSaN:
1-nie kazdy. Kazdy ktory ma obowiazek uzywania kasy fiskalnej
2-nie platnosci karta a bezgotowkowe. Moze byc blik, przelew (w tym na telefon), czek, faktura itp. BEZGOTOWKOWO != karta.
  • Odpowiedz
@Megasuper od każdej transakcji kartą sprzedawcja musi płacić prowizję. Jeśli płatność odbywa się gotówką, to w kieszeni zostaje mu więcej. Są to niby groszowe sprawy, ale jednak. Wiele lokali preferuje dlatego gotówkę, ale normalnie wydaje paragon fiskalny, bez żadnego problemu.
  • Odpowiedz
@Megasuper ktoś wywiesił kartę a wykopki już rzucają kamieniami. Jest długi weekend, terminal mógł mieć awarię i muszą poczekać do poniedziałku aż ktoś przyśle nowy. Wiem że można zrobić terminal z telefonu ale nie wymagaj od prostych pracowników że to ogarną na szybko. Nikt nie został oszukany, kartka wywieszona aby nikt się nie zdziwił w trakcie płatności. Oczywiście może to być Janusz psiedsiembiorca i kartka wisi już rok, ale może warto
  • Odpowiedz
od każdej transakcji kartą sprzedawcja musi płacić prowizję. Jeśli płatność odbywa się gotówką, to w kieszeni zostaje mu więcej. Są to niby groszowe sprawy, ale jednak.

@corsa900: Od blika jest prowizja? Nowe... nie znalem.
A co do tej prowizji to tak sie sklada ze czeso jezdze taksowkami. Zawsze place bezgotowkowo. Taksiarze mnie juz znaja i czesto se gadamy. Raz pytam o co wlasciwie chodzi ze jest taka niechec do terminali
  • Odpowiedz