Wpis z mikrobloga

Mój ulubiony ranking masochistów:

1. Ci, którzy wyśmiewają godne podnoszenie płacy minimalnej, a pracują na etacie.
2. Ci, którzy wyśmiewają 4-dniowy tydzień pracy, a pracują na etacie.
3. Ci, którzy popierają partie mające p-------a na punkcie liberalizmu, a pracują na etacie.

#antykapitalizm #bekazlibka #bekazlewactwa #bekazprawakow
Tywin_Lannister - Mój ulubiony ranking masochistów: 

1. Ci, którzy wyśmiewają godne ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 87
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321:

Ale nie zgadzam się, że niższa minimalna to było piekło. Minimalna, to ma być zabezpieczenie, żeby ktoś nie pracował za pensję niższą, za którą nie da się przeżyć. Ale to powinna być najniższa możliwa pensja.

No i dostaliśmy COVID, inwazję Rosji w Ukrainie i zyskflację od przedsiębiorców. Tym samym bez podwyżek nie dałoby się wyżyć. Co więcej te wyżycie ma się tyczyć każdej miejscowości gdzie ktoś taką stawkę płaci,
  • Odpowiedz
Mój ulubiony ranking masochistów:

@Tywin_Lannister:
epoce globalizmu warunki stawiają państwa, które wioda prym i mają możliwość zniszczenia gospodarczo innych, czyli np: teraz Chiny.
Ja rzecz jasna jestem za tym, by i pracować z 1 dzień w tygodniu jesli nie zmieni to mojej pensji ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
ale jeśli zmniejsznie czasu pracy spowoduje, że np: stracimy juz absolutnie cały przemysł to będzie
  • Odpowiedz
Ja jak każdy normalny człowiek chcę zarabiać więcej od innych, mieć więcej niż inni i żyć na wyższym poziomie niż inni.

@Hetman_Wielki_Koronny: nie normalny tylko pozbawiony kręgosłupa moralnego, normalnego człowieka nie boli jak sytuacja kogos kto nie jest nim sie polepsza
  • Odpowiedz
Cała nadzieja jest w tym, że np: Chiny które się bogacą te z będą a chcieli więcej wypoczywać.

Tyle tylko, że uczy sie ich czego innego. Nas social media uczą, że zycie to wieczny relax. Tam uczą, że bogacywo to praca.

@text: oni tam już mają dość z--------u
@mk321 2025 rok a typ dalej mysli że potrzebujemy wykształconych ludzi xddd serio nie zauważasz do jakich prac są sprowadzani imigranci?
  • Odpowiedz
@SmugglerFan i nadal chcesz, żeby w Polsce była tylko tania siła robocza? Jak mają powstać wysokie technologie bez wykształconych? Potrzebni są i ci i ci.
  • Odpowiedz
@mk321: zeby powstaly te wysokie technologie to trzeba miec kapital. wyksztalconych ludzi to mamy juz za duzo. nie bez powodu mnostwo ludzi po studiach inzynierskich sie przekwalifikowalo na IT - bo tylko tam byla dla nich sensowna praca. albo wyjezdzali na zachod.

tu masz przyklad jaka praca w polsce czeka na tych ambitnych wyksztalconych ludzi: https://energetyka24.com/atom/analizy-i-komentarze/fatalna-sytuacja-zalogi-reaktora-maria-pensje-bliskie-placy-minimalnej-komentarz
  • Odpowiedz
@SmugglerFan i jak przychodzi co do czego (budowa elektrowni atomowej), to ci "wykształceni ludzie" jednak nie dają rady i trzeba ściągać specjalistów z zagranicy.
  • Odpowiedz
@mk321: jak ty w ogole sobie swiat wyobrazasz, ze jak wyksztalcimy specjalistow od kart graficznych to potem beda nam robic narodowo patriotyczne odpowiedniki rtxow 5090? xDDD
  • Odpowiedz
@SmugglerFan

Jeżeli tak będą myśleć wszyscy, to nigdy:

2025 rok a typ dalej mysli że potrzebujemy wykształconych ludzi xddd serio nie zauważasz do jakich prac są sprowadzani imigranci?

Myślisz, że w innych krajach (od których kupujemy), to jak powstały te wysokie technologie? Kosmici im przekazali?
  • Odpowiedz
@mk321: no nvidia powstawala jak cos takiego jak GPU dopiero zaczelo istniec. jak chcielibysmy z nimi konkurowac teraz to trzebaby zrobic cos tego typu: https://edition.cnn.com/2024/05/27/tech/china-semiconductor-investment-fund-intl-hnk
za duzo bajek sie naogladales o jakichs cudownych naukowcach ktorzy ze swojej pasji dokonuja jakichs przelomow xD
@twardy-zawodnik: zly thread xdd tu chciales napisac https://wykop.pl/wpis/82748611/nabite-140-kilogramow-w-upper-bo-nozki-bociana-daw
  • Odpowiedz
@mk321: to tez wymagaja miliardowych inwestycji. tzn. zalezy o co ci chodzi dokladnie, ale jesli o stworzenie firmy pokroju nvidii, to tak, potrzebne sa miliardowe inwestycje, a nie jakies studenciaki xDD. nawet te wielkie firmy i tak dostaja pomoce od rzadu, np. https://azure.microsoft.com/en-us/blog/quantum/2024/02/08/darpa-selects-microsoft-to-continue-the-development-of-a-utility-scale-quantum-computer/ (niestety nie pisze ile)
  • Odpowiedz
@SmugglerFan co się tak tej Nvidii uczepiłeś? Jak oni robili karty, to my kupowaliśmy mięso na kartki. Tego nie dogonisz.

Udajesz, że nie widzisz nowych technologii? Kilka wypisałem, które powstały w ostatnich latach. Tutaj nie ma wymówki, że robili to od dawna.

I dopłaty w Polsce też są i to miliardy. Tylko do węgla JSW a nie do technologii. Ale komu mają dopłacać, jak wykształceni u nas to są związkowcy z
  • Odpowiedz
@mk321: no to wlasnie pokazalem ci wyzej jak nauka i inwestycje w nowe technologie sa traktowane w polsce: https://energetyka24.com/atom/analizy-i-komentarze/fatalna-sytuacja-zalogi-reaktora-maria-pensje-bliskie-placy-minimalnej-komentarz - tutaj problemem wg ciebie jest brak wyksztalconych pracownikow?

Tutaj nie ma wymówki, że robili to od dawna.

no jest wymowka - z d--y kasy sobie nie wezmiesz. poczytaj wywiady z polakami ktorzy wyjechali na zachod robic startupy albo pracowac w takich firmach. nie ma w polsce venture capital ani wsparcia
  • Odpowiedz
@SmugglerFan nie ma w Polsce specjalistów, więc nikt tutaj nie inwestuje w technologie (ani państwo ani prywatne firmy), jak nie ma dużych firm zajmujących się technologią, to mało kto się kształci w tym kierunku, a jak nikt się nie kształci, to nie ma specjalistów i koło się zamyka.

Jak chcesz to zmienić? Pieniądze są, bo na węgiel (trzynastki związkowców) i dopłaty dla deweloperów są. Jedyne czego brakuje to specjalistów.

Przecież USA
  • Odpowiedz
U nas się mówi, żeby dobór jechali na zachód szukać roboty, bo niepotrzebni xD

@mk321: no to wlasnie ci pisze ze mamy troche tych specjalistow ale oni wyjezdzaja bo u nas nie ma firm.

pieniadze sa ale nie ida na nauke i technologie.

nie wiem jak jeszcze mam ci to wytlumaczyc.
  • Odpowiedz
@SmugglerFan i tak jak ci mówię, koło się zamyka. Nie ma firm, bo nie ma specjalistów, bo oni wyjeżdżają, nie ma inwestycji, bo nie ma firm i specjalistów, bo wyjeżdżają.

Jak to zatrzymać? Zatrzymać specjalistów. Oni założą firmy najpierw małe, potem większe, zatrudnią kolejnych, oni potem założą kolejne firmy, będą inwestycje, to przyciągnie kolejnych specjalistów...

Takie gadanie, że niepotrzebni wykształceni ludzie jest szkodliwe i to gadanie trolla.
  • Odpowiedz