Wpis z mikrobloga

#perfumy #recenzja

Bortnikoff Oud Monarch. Mając okazję testować wcześniej dwie pozycje tej marki, obawiałem się że ten zapach mnie pokona, lecz ciekawość wzięła górę. Jak wyszło w praktyce? W otwarciu od razu pojawiają się gładkie i słodkie, kwiatowe nuty wraz z kakao i cynamonem, nadającymi ciepło korzennego akordu. Jest plumeria, magnolia oraz nieco dżemowa róża, a także cięższa baza z wyczuwalnym agarem. Była to moja główna obawa, lecz na szczęście nie nadaje on żadnych fekalnych nut.

Jest również zauważalny zwierzęcy akord, jednak on także dobrze łączy się z pozostałymi elementami kompozycji i nadaje jej głębi. Oprócz tego czuć również piżmo, trochę labdanum i wanilii. Kompozycja jest ciężka, złożona i nie dla każdego, ale w porównaniu do pozostałych Bortnikoffów które testowałem, najłatwiej przystępna. Z początku dominują w niej świetnie zapodane, kwiatowe nuty, które z czasem ustępują miejsca kakao i agarowo piżmowej bazie.

Osobiście uważam, że otwarcie jest wspaniałe, a w dalszej fazie zapach nadal jest bardzo udany, choć już nieco mniej. Powiedziałbym, że skręca nieco w stronę gourmanda, przez wyrazistą nutę kakao. Kompozycja jest wieczorowa i odważna, ale uważam że da się w niej jeszcze wyjść do ludzi, choć niekoniecznie na każdą okazję. Uniseks na jesienno zimowy sezon, o bardzo dobrej żywotności i nieco ponadprzeciętnej projekcji. Cena niestety jak to w przypadku Bortnikoffa zwala z nóg, ale perfumy są piękne. Ocena końcowa 9/10

Zapach 9.5/10
Projekcja 5.5/10
Żywotność 8.5/10
Jakość/Cena 5/10

pozostałe recki
Frufruf - #perfumy #recenzja

Bortnikoff Oud Monarch. Mając okazję testować wcześniej...

źródło: OudMonarch

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Frufruf: Owąchaj się trochę bardziej z oudem, te wczesne Borty to jest mistrzostwo, Monarch to jest jeden z lepszych blendów wgl jeżeli chodzi o poziom wyrafinowania. Zachęcam też do testów Mysterious Oud i Oud Maximus. Ten drugi jest oceniany jako bardziej wymagający, ale za te pieniądze trudno znaleźć lepiej zblendowany oud
  • Odpowiedz