Wpis z mikrobloga

Traumaland. Polacy w cieniu przeszłości - Michał Bilewicz
Założyłam się z kolegą, że przeczytam tę książkę o "polskiej duszy" myśląc, że to będzie kolejny płacz nad sobą albo patriotyczna propaganda. Oba założenia były błędne. Bilewicz napisał coś zupełnie innego, czyli brutalnie szczerą analizę tego, jak nasze traumatyczne dzieje ukształtowały współczesnych Polaków.

Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że "Polacy to trudny naród" albo "za granicą ludzie są lepsi". Po tej lekturze spojrzymy na siebie z większym zrozumieniem i może właśnie to jest pierwszy krok do zmiany.

#ksiazki #gruparatowaniapoziomu
Gizmo_Clan - Traumaland. Polacy w cieniu przeszłości - Michał Bilewicz
Założyłam się ...

źródło: traumaland

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gizmo_Clan: niby tak, z drugiej strony książka też jest nacechowana osobistymi przekonaniami autora. Zbyt subiektywna, jak na jakikolwiek wyznacznik. Ale dobry wstęp do szerszej i głębszej dyskusji
  • Odpowiedz
traumatyczne dzieje ukształtowały współczesnych Polaków

@Gizmo_Clan: Tak ukształtowały, że jak w czasach między I a II wś, narody które chciały mieć swoję państwo - Litwa, Ukraina - traktowaliśmy tak samo jak Niemcy traktowali nas.

Dzisiaj dodatkowo, media i przestrzeń publiczna, pełne są nienawistnicy materiałów o Ukraińcach uciekających przed wojną xd

"Polska dusza" - nie ma czegoś takiego.
  • Odpowiedz
@Gizmo_Clan: Raz, że jesteśmy postchłopskim ludem, a na jego mentalność miały niebagatelny wpływ procesy uwłaszczeniowe w XIX wieku, te zaś były bardzo różne na różnych ziemiach. W ogóle cały wiek XIX kształtowania się świadomości tożsamości masowej był niezwykle ważny, w zasadzie najważniejszy, często przyćmiewając wszystko to co działo się wcześniej, a Polska wtedy nie istniała. Jestem ciekaw czy ten autor zwrócił uwagę na ten temat w swojej książce, bo zauważyłem,
  • Odpowiedz
  • 2
@ka-lol my czyli kto? Bo ja twierdzę że naród polski to nigdy się nie ukształtował. Zachodzie noaeody są budowane od 200 lat a nasz? Niecałe 100 i reset co 20 lat.
Z resztą zobacz sobie jaka narodowość ludzie deklarowali po ww1 - tutejszy. A Polak? No to Pan i pleban. Moi pradziadkowie na wieść o niepodległości już się "cieszyli" że będą mogli z---------ć za baty u dzieczica.
To powiedz mi kim
  • Odpowiedz