Aktywne Wpisy

naganiaczherculesa +252
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

SystemHalted2_0 +92
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz

Założyłam się z kolegą, że przeczytam tę książkę o "polskiej duszy" myśląc, że to będzie kolejny płacz nad sobą albo patriotyczna propaganda. Oba założenia były błędne. Bilewicz napisał coś zupełnie innego, czyli brutalnie szczerą analizę tego, jak nasze traumatyczne dzieje ukształtowały współczesnych Polaków.
Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że "Polacy to trudny naród" albo "za granicą ludzie są lepsi". Po tej lekturze spojrzymy na siebie z większym zrozumieniem i może właśnie to jest pierwszy krok do zmiany.
#ksiazki #gruparatowaniapoziomu
źródło: traumaland
Pobierz@Gizmo_Clan: Tak ukształtowały, że jak w czasach między I a II wś, narody które chciały mieć swoję państwo - Litwa, Ukraina - traktowaliśmy tak samo jak Niemcy traktowali nas.
Dzisiaj dodatkowo, media i przestrzeń publiczna, pełne są nienawistnicy materiałów o Ukraińcach uciekających przed wojną xd
"Polska dusza" - nie ma czegoś takiego.
Z resztą zobacz sobie jaka narodowość ludzie deklarowali po ww1 - tutejszy. A Polak? No to Pan i pleban. Moi pradziadkowie na wieść o niepodległości już się "cieszyli" że będą mogli z---------ć za baty u dzieczica.
To powiedz mi kim