Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki,

poskładałem wczoraj kompa do kupy i oprócz lekkiego fuckupu z montażem AIO na procesor, wszystko poszło dobrze (lata już tego nie robiłem).
Mam jednak pytanie.
W Biosie widzę tylko jeden wiatrak. Kiedy zmieniam jego prędkość to zmienia się prędkość wiatraków na radiatorze z chodzenia wodnego.

Mam obudowe ARX 500 ARGB ktora ma wbudowane 4 wiatraki, oraz chodzenie wodne Endorfy Navis F280 ARGB.
Rozumiem że wszystkie wiatraki z obudowy powinny być widoczne jako jeden, bo są de fakto podlaczone jednym kablem do plyty glownej, wydaje mi sie jednak ze powinienem widzec 3 wiatraki.
-Pompe z chłodzenia wodnego
-Wiatraki z radiatora chłodzenia wodnego
-Wszystkie wiatraki z obudowy jako jeden

Zdaje mi się również że do wyjscia pompy chlodzenia na plycie podpiete sa wiatraki z AIO a nie pompa, co nie zmienia faktu ze pompa dziala ale nie pokazuje sie jako wiatrak.

Screen jest z oprogramoiwania MSI, ale w Biosie widac to samo.
Mam racje czy tak to już jest?
#pc #msi #sprzetkomputerowy
wyjalowiony - Cześć Mirki,

poskładałem wczoraj kompa do kupy i oprócz lekkiego fucku...

źródło: Zrzut ekranu 2025-08-13 083754

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pompa pewnie jest razem z wentylatorami na jednym kablu
wentylatory z obudowy pewnie masz podpięte tylko do kontrolera, a kontrolera nie podłączyłeś do płyty głównej i dlatego ich nie ma,

dać prawie 500zł za obudowe od spc, litości
@wyjalowiony:
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: Chodzenie to Navis F280 ARGB, obudowa Arx 500 ARGB, pyta to MSI B850-p WIFI.

Ogólnie to ze wszystkich gratów AIO mialo najgorsza instrukcje po polowa kabli nie byla ujeta w manualu ani na stronce ani w kopii fizycznej.
Od bloku ktory jest na CPU odchodza 3 kable:
Zasilanie na sata
oswietlenie -
  • Odpowiedz