Wpis z mikrobloga

502 + 1 = 503

Tytuł: Druga wojna światowa
Autor: Antony Beevor
Gatunek: historia
Ocena: ★★★★★★★★★★
ISBN: 9788324087600
Wydawnictwo: Znak
Liczba stron: 1040
Książka prowadzi nas chronologicznie (chociaż niektóre rozdziały na siebie zachodzą) przez całą II WŚ. Każdy rozdział jest opisem jednego konkretnego wydarzenia, jednego konkretnego zagadnienia lub jednej konkretnej bitwy. Autor "nie skacze" z kwiatka na kwiatek, dzięki czemu można skupić się tylko na tym jednym aktualnie poruszanym temacie. Beevor opisuje zarówno wydarzenia znane wszystkim (czy to ze szkoły, czy z kina) takie jak np. lądowanie w Normandii, atak na Pearl Harbor, bitwa po Kurskiem, oblężenie Monte Cassino, jak i te mniej znane np. wojna na terenie Skandynawii, walki na Krecie, pomniejsze bitwy na Pacyfiku, czy też temat, który mnie najbardziej zaciekawił i który chciałbym zgłębić - wojna japońsko-chińska i chińsko-chińska.

Widziałem opinie mówiącą, że autor zbytnio upraszcza, za bardzo kompresuje temat. Czy to wada? Ciężko mi powiedzieć. Gdyby o każdej osobie i każdym wydarzeniu napisał więcej, to mielibyśmy ok 3000 stron, a nie 1000. Myślę, że tak na prawdę to każdy rozdział mógłby stanowić oddzielną co najmniej 400 stronicową książkę, a "skompresowanie" tego wszystkiego do jednej pozycji i wyciągnięcie z tematu samej esencji było nie lada wyzwaniem.

Napiszę to co wczoraj przy "Upadku III Rzeszy". Dla mnie jest to książka obowiązkowa dla laika zainteresowanego historią. Przedstawia ogólny pogląd na przebieg II WŚ, daje solidny fundament pod dalsze zgłębianie tematu. W tej serii zostały również wydane książki, które bardziej szczegółowo skupiają się na konkretnym temacie np. bitwy pod Stalingradem (czeka na półce) czy też lądowania w Normandii.

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #historiabookmeter
michu_13 - 502 + 1 = 503

Tytuł: Druga wojna światowa
Autor: Antony Beevor
Gatunek: h...

źródło: 1238969-352x500

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Widziałem opinie mówiącą, że autor zbytnio upraszcza, za bardzo kompresuje temat

@michu_13: Nie da się inaczej jeżeli chcesz napisać książkę o całej wojnie, tego jest za dużo na jeden tom. Ale to i tak dobry wstęp, jeżeli cię zainteresuje później jakaś czy kampania czy bitwa to można przejść do bardziej szczegółowych publikacji o tym.
  • Odpowiedz
  • 1
@Abaddon_Profanator: Dokładnie tego samego zdania jestem. Książka jest o II WŚ jako całości i niemożliwym jest szczegółowe, wnikliwe opisanie 6 lat historii w jednej książce. Stalingrad tego samego autora ma ok. 480 stron, pierwsza z brzegu książka o Powstaniu Warszawskim to kolejne 400 stron. Jeśli kogoś zainteresuje ta pozycja, to później ma na prawdę ogrom materiału do szczegółowego zgłębienia wybranych tematów.
  • Odpowiedz