Aktywne Wpisy
jacek7921 +1
Słuchajcie mam taki problem mama nie pozwala mi zostawać na na noc do dziewczyny może by nie było w tym nic dziwnego, gdyby nie to że za kilka miesięcy kończę 35 lat. Ona mieszka 150 km ode mnie i i nawet nie opłaca się wracać czasami, ale specjalnie jadę do domu zamiast zostać u Niej, bo mama wydzwania. Teraz byłem w sobotę i specjalnie wracałem do domu żeby rano w niedziele znowu

SystemHalted2_0 +210
źródło: temp_file5157770095813042508
Pobierz

- próg podatkowy na poziomie ~90% od ekstremalnie wysokich zarobków niezależnie od źródła ich pochodzenia
- podatek od ogromnych majątków stopniowo rozkułaczający miliarderów
Co tam jęczysz, obrońco kapitału?
Że się wyniosą?
Świetnie! Nie chcą płacić to wypad i zakaz sprzedaży produktów i usług na terenie UE, szybciutko pojawi się nowa lepsza i/lub tańsza konkurencja, a przecież o to chodzi w kapitalizmie.
Że zapracowali na to tymi rencyma, wstawali rano, brali zimne prysznice, to mają?
Ta. Raczej okradli tysiące, setki tysięcy pracowników z owoców ich pracy płacąc głodowe wynagrodzenia wystarczające do przetrwania, ale nic więcej.
Że teoria skapywania?
Raczej praktyka skapywania soczystej meli cieciembiordzy na pracownika.
Że niby złe państwo będzie obniżać próg podatkowy i wielkość opodatkowanego majątku?
Mogą też dziś przegłosować delikatną korektę PIT do 2137%, a jakoś tego nie robią.
Testowaliśmy to już w USA w latach 50. i 60. Najwyższy próg podatkowy sięgał 91%, prezes zarabiał 20x więcej niż szeregowy pracownik (dziś 350x więcej), a pracującego człowieka było stać na dom i nowy samochód.
Ale spokojnie, nic z tego nie wejdzie w życie. Pracownik wciąż będzie płacił ponad 40% podatków i składek w pierwszym progu podatkowym (potężne zarobki poniżej 10k / mies.), a Bezos 1,1% efektywnego podatku i urządzał wesele za 50 mld dolców, czyli więcej niż zarobisz kiedykolwiek Ty, Twoi rodzice, Twoje dzieci (o ile je masz lub zrobisz, bo pewnie i tak Cię nie stać), Twoje wnuki i jeszcze kilka pokoleń.
#antykapitalizm #gospodarka #ekonomia #bekazlibka #bekazkonfederacji
źródło: IMG_9335
Pobierz@czerwonykomuch: pomyśl, czlowieku.
nie pojawi się nikt nowy, bo nikt normalny nie chce płacić 90% podatku, a wszelkie próby produkcji i sprzedaży czegokolwiek w takich warunkach będą odbywać się na czarno.
Dobrze Ci kapitalista korbą w głowie zakręcił.
Możesz więc np. podnieść wynagrodzenia pracowników i przyciągnąć tych lepszych, możesz zainwestować w rozwój przedsiębiorstwa i magicznie nie zapłacisz 90% podatku! Niesamowite!
Wiem, że życie z drobniakami w postaci 51,2 mln zł rocznie
Skromny kapitał zakładowy pana operatora żurawi wypracowującego wartość: milion złotych + koszty ubezpieczenia.
XDDDD debile.
@czerwonykomuch: twoje 12 baniek nawet na waciki nie starcza przeciętnemu CEO, ziomek.
dużo słabiej, niż tobie komuszki, zapewniam.
A robotnik nie ma nic, nie ma związków zawodowych, nie ma mediów by zorganizować protest, nie ma oddolnych przedstawicieli, nie ma niezależnych ministrów od swoich spraw, nie ma żadnej formy
Komentarz usunięty przez moderatora
Oczywiście wykopowe skrajności. Operator żurawia dostaje malutki ułamek tego, co wypracowuje? No to alternatywą jest 90%! Nie ma nic pomiędzy, lewak zaorany! I wszystko jasne, CEO ponoszący zerową odpowiedzialność musi dalej zarabiać
Dzięki mordo za rozrysowanie mi jak działa świat. Kiedyś świat działał tak, że dziecko w kopalni pracowało codziennie po 16h dla kapitalisty, a pracownicy spali na siedząco opierając głowę na
ty masz w głowie jakąkolwiek oryginalną myśl, czy wszystko co się tam pod kopułą odbywa jest zapożyczone?
Tym bardziej trzeba go opodatkować dla jego własnego dobra, już Arystoteles uważał że od nadmiaru pieniędzy ludziom odwala. Jak ktoś nie potrafi wyżyć za 12 mln euro rocznie to jest bardzo ale to bardzo nieszczęśliwym człowiekiem.
Czy to dla trolla komucha nadal za dużo xD?
@czerwonykomuch: A ja tam żałuję, że tyle było tych "ze świadomością klasową" i innych zjebów, bo to z powodu ich działań przez 45 lat Polska biedniała gospodarczo i gniła społecznie. Dopiero jak ten cały system zbankrutował w końcu 3 dekady temu, i przynajmniej czasowo przywrócono namiastki kapitalizmu,
źródło: IMG_9302
PobierzRozumiem, że wynagrodzenie na poziomie 20 operatorów żurawi jak jeszcze kilka dekad temu jest niewystarczające i CEO musi dostawać tyle, co 350 operatorów żurawi. Albo 6666 baristów, jak w Starbucksie.
Pamiętaj: Ty