@levzor chłop co broni PLTR nazywa openai bańką xD 700mln użytkowników (większość nie płaci) w sierpniu, 3 mln użytkowników biznesowych. Ruch w czerwcu i lipcu na tyle duży na płatnych, że liczą na 12mld$ przychodu w tym roku, czyli 3mld$ na kwartał. Tymczasem pltr 1mld$ a wycena prawie taka sama.
@gonzo91: ile jest innych llm na rynku, a ile jest innych aip? ( ͡°͜ʖ͡°) oni tu nie mają 30% marży na pewno mimo, że gpt pewnie najpopularniejszy groka od kuchni ogarnia palantir i po necie słyszę, że to aktualnie najlepszy llm sam z llm nie korzystam więc może więcej ludzi się wypowie
@Bartekc7 to na czym się skupiać przy tej wycenie? ultimate bubble. Żeby ta firma jeszcze rosła przychodami X2 na kwartał to do wyceny by dogoniła. A tak wycena wyprzedza 15 lat przychodów na przód 乁(⫑ᴥ⫒)ㄏ
@gonzo91: wszyscy to wiedzą, ale wiesz kiedy to będzie?
nie wiem dlaczego tak emocjonalnie do tego podchodzisz, zamiast załadować nawet jakaś małą pozycję na korekcie i jechać z wiatrem to się ciągle produkujesz o bańce fundy od 3 lat skupują floata w tempie z 10% rocznie uciekając m.in. z takiej tesli, a Ty patrzysz z boku jak ten pociąg sobie jedzie i się
@levzor naganial mnie sam @mam_odwage_nic_nie_osiagnac jak to latało po 7$. I nie wziąłem. Potem historia się już potoczyła sama. Nie podchodzę do tego emocjonalne, po prostu nie łapie Waszego usprawiedliwiania wyceny że PLTR to jednak nie bubble, bo monopol itp. itd. Siedzę w innych spółkach co mogą zrobić X2 dużo szybciej niż aktualnie PLTR. Jest już zdecydowanie za drogo. Jakby się to zwaliło na 40-50$ to wchodzę.
@levzor: jesli jako jedyni zrobia AGI to beda warci i z 10 razy wiecej. Ale jak konkurencja ich przegoni to i za pare lat moga zniknac z rynku. To jest aktualnie najbardziejj nieprzewidywalna branza wiec jakiekolwiek gdybanie mija sie z celem.
@gonzo91 W świecie oprogramowania dla firm niezbyt często zmienia się dostawcę. Palantir zdobywa rynek komercyjny w USA w zajebistym tempie. 222% wzrostu wartości kontraktów komercyjnych w USA to oznaka nie wygrywania a dominacji. O rządowych nawet nie wspomnę. I to rozpoczęli tę ekspansję w momencie w którym jest ogromne zapotrzebowanie na realne wykorzystanie AI. To nie działa tak, że sprzedadzą produkt i koniec tematu. Net dolar retention w q2 wyniosł 128%.
@Bartekc7 impreza trwa dopóki jest monopol. Czy to będzie przyszły tydzień jeszcze, miesiąc czy rok już mnie nie interesuje. Jest sto innych opcji na zarobek na innych spółkach, które mają 100x mniejsze prawdopodobieństwo spadku o 80% w przypadku urealnienia wartości. Jak kupiłeś tanio masz setki procent zyski to gratuluję, nie zapomnij zamknąć pozycji w odpowiednim momencie.
@gonzo91 tak się składa że ja nie trzymam. Na opcjach max tydzień i do widzenia. W sumie to mam w dupie co kto o pltr myśli i jak duża będzie korekta. Dziwi mnie to tylko że dalej się nie dostrzega tego w jak dobrym momencie pojawił się palantir ze swymi produktami i że to szaleństwo nie jest bezpodstawne.
jaki oni muszą mieć przychód i prospekt na przyszłość, że 300mld to było mało
#gielda
źródło: obraz
PobierzKupiłbyś OpenAI przy IPO 500mld?
700mln użytkowników (większość nie płaci) w sierpniu, 3 mln użytkowników biznesowych.
Ruch w czerwcu i lipcu na tyle duży na płatnych, że liczą na 12mld$ przychodu w tym roku, czyli 3mld$ na kwartał.
Tymczasem pltr 1mld$ a wycena prawie taka sama.
oni tu nie mają 30% marży na pewno mimo, że gpt pewnie najpopularniejszy
groka od kuchni ogarnia palantir i po necie słyszę, że to aktualnie najlepszy llm
sam z llm nie korzystam więc może więcej ludzi się wypowie
Żeby ta firma jeszcze rosła przychodami X2 na kwartał to do wyceny by dogoniła. A tak wycena wyprzedza 15 lat przychodów na przód 乁(⫑ᴥ⫒)ㄏ
@gonzo91: wszyscy to wiedzą, ale wiesz kiedy to będzie?
nie wiem dlaczego tak emocjonalnie do tego podchodzisz, zamiast załadować nawet jakaś małą pozycję na korekcie i jechać z wiatrem to się ciągle produkujesz o bańce
fundy od 3 lat skupują floata w tempie z 10% rocznie uciekając m.in. z takiej tesli, a Ty patrzysz z boku jak ten pociąg sobie jedzie i się
Nie podchodzę do tego emocjonalne, po prostu nie łapie Waszego usprawiedliwiania wyceny że PLTR to jednak nie bubble, bo monopol itp. itd.
Siedzę w innych spółkach co mogą zrobić X2 dużo szybciej niż aktualnie PLTR. Jest już zdecydowanie za drogo.
Jakby się to zwaliło na 40-50$ to wchodzę.
Jak kupiłeś tanio masz setki procent zyski to gratuluję, nie zapomnij zamknąć pozycji w odpowiednim momencie.
z mojej strony eot