Wpis z mikrobloga

wzialem sobie nowe moto z fv23 (chcialem je poczatkowo wrzucic w jdg). pozniej uznalem, ze to w sumie glupi pomysl, bo przy sprzedazy wyjde na minus (przez czas posiadania moto, moge odliczyc tylko 50% vatu) - pytanie, czy idzie to teraz jakos "odkrecic"? bo rozumiem, ze skoro wzialem moto na fv23 to nawet, jak jej nie zaksieguje, to nie moge go sprzedac na umowe ks?

moja ksiegowa jest na urlopie do konca tego tygodnia, wiec pytam tutaj xD

#podatki #jdg i troche #programista15k bo podejrzewam, ze ktos mogl miec podobna sytuacje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@hansoloxd: bo przy sprzedazy zaplace 100% vatu, a przy zakupie odlicze tylko 50%. nawet jak go sprzedam za 35k (kupilem za 40k).

bez wliczania - 40k wydalem, 35k odzyskam przy sprzedazy - strata 5k
z wliczeniem - 36.2k wydalem (okolo), sprzedam za 35k-100% vatu = 28.4k - strata okolo 8k

niby nie jest to jakas wielka roznica, ale zawsze cos ( ͡° ͜ʖ ͡°) pewnie ta
  • Odpowiedz
  • 0
@hansoloxd: jestem na ryczalcie, wiec nie mam jak wliczyc kosztow ;/ a co do ceny - za mniej niz 35k nie pojdzie na 99%, ludzie sprzedaja te moto za 31-32k z watpliwa historia z niemiec, takze pierwszy wlasciciel i salon polska raczej pojdzie bez problemu xD
  • Odpowiedz
@lukasz3123: przy sprzedaży na DG będziesz miał też większy przychód, więc dochodowy + składka zdrowotna. Pojazdy w DG to pułapka jeżeli ich nie kisisz przez wiele lat.
  • Odpowiedz
niby ta, ale wzialem fv na dzialalnosc, z tego co wiem to dopoki tego ksefa nie ma to faktycznie faktur mozna nie ksiegowac i nic sie nie powinno dziac

@lukasz3123: ksef nic w ty temacie nie zmienia ;)
  • Odpowiedz