Aktywne Wpisy

czerwony_kmer +110
No i jak tu przejść, wie ktoś? Zgłosiłem na straż miejską, na policję i nawet napisałem do inpost.
Ogólnie to polecam przez UD wysyłać zgłoszenia do dwóch służb jednocześnie. Nawet jak nie dostanie od nich mandatu, to musi tracić czas aby to z nimi wyjaśniać. Plus jeśli samochód jest w leasingu, to dwukrotnie bank naliczy opłatę za wskazanie rzeczywistego właściciela auta.
#samochodoza
Ogólnie to polecam przez UD wysyłać zgłoszenia do dwóch służb jednocześnie. Nawet jak nie dostanie od nich mandatu, to musi tracić czas aby to z nimi wyjaśniać. Plus jeśli samochód jest w leasingu, to dwukrotnie bank naliczy opłatę za wskazanie rzeczywistego właściciela auta.
#samochodoza
źródło: IMG_1255
Pobierz
SzubiDubiDu +33
Chciałem tylko powiedzieć, że w Polsce tak około 90% infrastruktury drogowej* nie jest przystosowana pod szybką i wydajną logistykę. Większość ulic, które nas otacza było projektowane za komuny a wtedy jak chłop stanął z furmanką węgla na pół dnia na środku drogi to wszyscy to mieli w dupie bo przez ten czas przejechały 3 samochody a ludzie chodzili głównie po drodze bo chodnik nie istniał albo był krzywy jak uśmiechy naszych polityków.
I
I
źródło: b54621e714c86034f163c48ff2f2cc863c14c9e0334b379fe458167f229f5f43
Pobierz

Wycie chłodzenia to nie problem. Zużycie wysokie jak widzę po mocach zasilaczy - ale realnie i tak wynika z obciążenia raczej?
Czego unikać?
https://allegro.pl/oferta/serwer-nas-dell-r420-2xe5-2440-64gb-raid-h710-4x-2tb-sas-vmware-17518484502
#homelab #serwer #serwery #homeassistant #siecikomputerowe #komputery #informatyka #smarthome #pytaniedoeksperta
źródło: obraz
Pobierz@Saeglopur: Do czego to ma byc? Tani ryzen za 400zl bedzie wydajniejszy i żrący mniej prądu a jednoczesnie wspierajacy najnowsze instrukcje etc.
@jurek-gagarin: @emitar HomeAssistant, kontroler Omada, z osobna NAS. Kusi mnie to wszystko w formie rackowej w jednej szafie utykać. Router z dual wan, switch
@Saeglopur: popyt jest, jak taki sam serwer jebnie gdzieś i potrzebujesz zamienić 1 do 1, bo migracja w tej chwili nie wchodzi w grę
Kiedyś było spoko do sklepów, małych biur, gdzie budżet mocno ogranicza, a potrzebujesz gdzieś wrzucić bazę.
Teraz jakbym zobaczył gdzieś w datacenter R920, które prawie dekadę
U siebie na firebat t8 (n100/16gb RAM) mam HA, "router" (sophos fw), i jeszcze 4 maszyny.
Nawet jakiś chłop chyba sam produkuje taką wersje kompletnie otwartą ale za drogo, już obudowa lepsza: https://allegro.pl/oferta/obudowa-rack-do-szafy-19-cali-r-case-1-raw-serwer-atx-14924457680?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting
Już bym wolał wziąć najtańszą budę 4U niż takie coś mieć w szafie, nawet na homelab bym czegoś takiego nie instalował, ochrona przed kurzem zerowa, filtracja zerowa, jakiekolwiek kierunkowanie wentylacją zerowe
Taki sam efekt byś miał jakbyś wsadził kilka bud z zerwanym front panelem, zamknął to w kartonie a na froncie dał 4x 300mm wentylator, przynajmniej nie kosztowałoby to 300zł za sztukę