Wpis z mikrobloga

#adhd #elvanse Serio można dzielić Elvanse na mniejsze części? Nie wpłynie to na profil uwalniania leku? Jeśli zostawię połowę zawartości kapsułki na następny dzień na powietrzu, to nie utleni się? Lek nie jest tani, i zastanawiam się jak zoptymalizować moje leczenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Kamero: no ale pytam poważnie XD nie jestem farmaceutą, jeśli zostawię w miseczce proszek na noc to nic się nie stanie? Jakby nie patrzeć, każde pudełko ma wkładki higroskopijne a kapsułka mniej lub bardziej odcina powietrze.
  • Odpowiedz
@default_city: Nic się nie stanie, masz nawet na ulotce, że można mieszać z wodą, także sposób absorpcji się nie zmienia, a jak sobie poleży, to też nie ma problemu. Tylko to jest wiedza tajemna, nikomu nie mów
  • Odpowiedz
@default_city: to zależy; Jeśli jest mikrokapsułkowany (w kapsułce są takie małe kuleczki, które działają po zjedzeniu jako małe kapsułki, uwalniające lek) to nie powinno być problemu z podziałem - po prostu wsypujesz połowę kapsułki do jogurtu i zjadasz, a drugą część zamykasz z powrotem w kapsułce i zjadasz sobie później. Natomiast na pewno nie ryzykowała bym zostawiania wysypanej kapsułki/ mieszania z jogurtem "na zaś". W części aptek jest usługa podziału
  • Odpowiedz
@default_city: normalnie rozpuszczałem to w wodzie i dzieliłem na 2 dni i trzymałem w lodówce. Rozpad tej substancji (lisdeksamfetaminy dimezilanu) następuje w krwinkach czerwonych, one odłączają lizynę i pozostaje wolna deksamfetamina, która robi co trzeba i trafia gdzie trzeba, woda jej nie straszna. Sam lekarz sugerował mi ewentualnie rozpuszczanie w jogurcie. Na reddicie ludzie tak też robią, troche o tym poczytałem. Optymalizują tak leczenie dzielą 70mg na 2 jezeli komuś
  • Odpowiedz