Aktywne Wpisy
Dostałem podwyżkę #pracbaza na początku roku i właśnie zdałem sobie sprawę że wejdę w II próg podatkowy, będzie delikatnie powyżej 120k zł w 2025 roku. Na cholerę w takim razie było mi zarabiać więcej skoro teraz będę mieć do wywalenia 32% podatku co daje ponad 40k zł... Mam na to oszczędności, poradzę sobie, ale jestem w opór wkurzony.
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
źródło: temp_file724616512454029400
Pobierz

Dobrze zacząłem stosowanie rutyny i czy powiedzielibyście że coś zmienić? cera sucha, potrzebny antyageing, zaczerwienienia. docelowo myślę o tretynoinie/terapii światłem czerwonym
#pytanie #uroda #cera #kosmetyki #pytanie #pytaniedorozowychpaskow #dermatologia #kosmetologia
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Witamina C w tak niskim stężeniu to pewnie jakaś pochoda. Najskuteczniejsza jest witamina c w postaci kwasu askorbinowego bo wg badań ma zdolność do zwiększenia produkcji kolagenu i rozjaśniania przebarwień. Pochodne są łatwiejsze w formulacji kosmetyku dlatego firmy chętnie je stosują (kwas askorbinowy szybko degraduje i kosmetyk po otwarciu jest zdatny do użycia tylko przez max 2-3 miesiące)
"Tetrahexydecyl ascorbate (THDA) is a lipophilic precursor to ascorbic acid that may be stabilized by acetyl zingerone (AZ)."
Tetraheksydecyloaskorbinian (THDA) jest lipofilowym prekursorem kwasu
Witamina C może być albo w formie czystej witaminy c czyli kwasu askorbinowego, albo w formie pochodnych (np. Tetrahexyldecyl Ascorbate, Ascorbyl Glucoside, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid i inne). Biologiczne aktywna i najskuteczniejsza jest witamina c w formie kwasu askorbinowego bo ona może pobudzać syntezę kolagenu w skórze i działać rozjaśniająco (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37128827/). Jest jednak niestabilna, szybko się utlenia więc ma krótki okres przydatności do użycia oraz słabo wnika w skórę
@nietoperze20: ok a reszta? bo jak rozumiem, polecasz
witc:Vichy liftactive vitamin c lub Geek&Georgeous C-Glow
niacy:Vichy mineral 89
i ewent. zaczerwienienia to pisałeś kwas azeinowy Skinorenu
Przykładowa pielęgnacja:
Rano:
1. mycie CeraVe emulsja
Zastanawiałem się czy nie zrobić sobie skanu skóry tym aparatem Lumiscan który bada cerę, tylko kosztuje to ze 3 stówy, znasz to/co myślisz o tym?
Dopytam jeszcze o jedną rzecz która jest bardzo problematyczna dla mnie może wiesz co zrobić. Mam zawsze problem z używaniem kosmetyków bo moja cera jest sucha ale na czole i górze głowy
Sam zastanawiam się nad zrobieniem takiego komputerowego skanu skóry (aparatem Visia) bo może pomóc zdoiagnozować niewidoczne gołym okiem problemy skórne. Widziałem, że ceny zaczynają się od ok. 50zł więc można poszukać