Wpis z mikrobloga

#motocykle
Hej, poszukuje kasku motocyklowego w kwocie 1000-1500 zł, szukam w miarę cichego integrala z dobrą wentylacją i blendą. Macie jakieś typy na jakie modele zwrócić szczególną uwagę?
Wiem, że każdy łeb inny i trzeba przymierzyć, pochodzić itp. Dlatego chce zamówić 3-4 modele, posiedzieć te 40 minut w kominiarce w każdym i resztę odesłać. Jakieś swoje typy mam, ale nie chcę sugerować, może podpowiecie coś zupełnie innego.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Req8628: HJC Rpha 70 i 71 mogę polecić, miałem 70, obecnie mam 71 i są bardzo spoko. Z tych które używałem to jeszcze Scorpion 1400 (różne wersje są) też jest ok, taki model z dmuchanymi policzkami. Mam jeszcze Airoh Commander 2 i w sumie też jest spoko, inny typ kasku ale jak się zdejmie daszek to i na asfalcie robi robotę. Wszelkie inne Shoei, Arai, Klim, Nexx i pewnie inne
  • Odpowiedz
  • 1
@tagan: właśnie mocno myślałem nad tym Scorpion EXO-1400 EVO II AIR. Wróciłem do motocykla po 10 latach, więc wcześniej kilka kasków miałem.
  • Odpowiedz
@Req8628: ogolnie to dobra wentylacka =/= cichy kask
do ucha zawsze mozna zatyczke wsadzic, wentylacji nie poprawisz bardziej, jak najbardziej hjc rpha a nawet najnowsza wersja 72, innych nie jezdzilem, sam mam 70
  • Odpowiedz
A, jeżeli chodzi o wygłuszenie to dla mnie nie ma znaczenia większego bo jeżdżę w zatyczkach i jak zawsze gorąco to polecam, game changer ( ͡° ͜ʖ ͡°)

do ucha zawsze mozna zatyczke wsadzic, wentylacji nie poprawisz bardziej

@tagan: @xede: No dobra, a jak się ma „dobra wentylacja” do jednoczesnego noszenia kominiarki? Jeśli mam kominiarkę zawsze na sobie to w ogóle czuć coś tę
  • Odpowiedz
jak lubisz się dusić i parować w deszczowe dni to może nie być wcale wentylacji xD

@smoczykutaz7: hmm, w sumie odkąd nie mam pinlocka (porysował mi się) to mi faktycznie paruje – ale jak miałem pinlocka to pamiętam, że było git

za to właśnie nie bardzo widzę różnicę z otwartymi nawiewami czy nie gdy mam kominiarkę (bez kominiarki różnicę czuję) – mam już leciwego Nolana N84, może on po prostu
  • Odpowiedz
@MacDada: ja obecnie jezdze w arai rx7v evo i kominiarce i jestem bardzo zadowolony, z rpha tez bylem jak jeszcze jezdzilem bo byla blenda, ale nadal wentylacja musi byc, gdzies ta wilgoc musi uciekac, stopery to jedyny sensowna opcja w takich przypadkach
  • Odpowiedz
@Req8628: W zwykłych jednorazówkach to ja sypiam na wakacjach jak nocuje w tanich hotelach, nic w nich nie słyszę:P Do jazdy zakładam Loop Experience, wcześniej Alpine Motosafe. Jedne i drugie są bardzo dobre, ja osobiście bardziej lubię Loopy, bardzo ładnie wycinają wycie wiatru a jednocześnie da się w nich normalnie rozmawiać, słuchać muzyki, słychać ruch uliczny, klaksony, syreny itp. I Loopy są wygodniejsze, przynajmniej dla moich uszu.
  • Odpowiedz