Aktywne Wpisy

paczelok +113
arwok +12
#f1 może jestem ślepy, ale nie wierzę że takie cacko, które się pojawiło dzisiaj na twitterze, ominęło ten nadal wciąż aktywny tag ( ͡° ͜ʖ ͡°)
to fragment wyścigu z usługi F1 Digital+, który był w Polsce w latach 1999-2002, dotychczas jeden z największych świętych graali wyścigowych lost media w Polsce
F1 Digital+ był usługą dla abonentów cyfry+ pozwalającą oglądać wyścig F1 na siedmiu (!) kanałach
to fragment wyścigu z usługi F1 Digital+, który był w Polsce w latach 1999-2002, dotychczas jeden z największych świętych graali wyścigowych lost media w Polsce
F1 Digital+ był usługą dla abonentów cyfry+ pozwalającą oglądać wyścig F1 na siedmiu (!) kanałach

Błagam pomocy bo mnie bierze k-----a.
Złożyłem sobie komputer z części kupionych na internetach (część używane część nowe). I nie wiem czemu komputer nie odpala jak wrzucę 2 kości pamięci ! Odpala tylko jak jest jedna. Wydaje mi się że coś jest z płytą główną (nowa). Znalazłem dużo tematów na internecie odnośnie tej płyty że ma problemu z dual Chanel ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania.
Najpierw próbowałem nowe ramy 2x 16gb 6000mhz. Na jednym ram odpala na dwóch nie odpala. Milion razy zmieniałem ustawienie w bios to co doradzali ludzie w internecie ale nic to nie dało.
Znalazłem temat że może pamięć 6000mhz jest problematyczna więc kupiłem ramy 2x 16gb 4800mhz...i dalej nic identyczna sytuacja. Na jednej kości odpala a na dwóch (nie ważne jaki slot) komputer nie odpala.
Niech mi ktoś pomoze bo mnie k-----a strzela.
I7 12700k
Rtx 3080
Zasilacz Corsair rm750e
Płyta główna z790 eagle ax (nowa) wgrany najnowszy bios
Ram ddr5 2x16 6000mhz lub 2x16gb 4800mhz (oba nowe)
@xar32: ale wkładasz zostawiając miejsce pomiędzy tak żeby sloty się zgadzały kolorami mam nadzieję?
Wrzuć jedna odpal memtesta potem druga jak obie dobre. To wrzuć obydwie tak jak jest na płycie l. Slot od proca 1,3. Jak nie odpali to 2,4. Jak nie odpali to zamień kolejność kości i tak samo 1,3 i 2,4
ramy startują i tak na bezpiecznych ustawieniach wiec zmarnowałeś kasę i czas.
@xar32:
chyba tak będzie najlepiej... ew. kup kilka kitów (2x) pamięci różnych producentów i potestuj te zestawy, zawsze możesz zakup zwrócić, ale to i czas i kasę pożre..
wyjmij baterię z płyty na 2 minuty, potem włóż ponownie i odpal na jednej kości, jak odpali to wyłącz kompa, włóż do każdego slotu i sprawdź czy odpali.
Jak nie odpali, to piny w podstawce procka są krzywe albo(to akurat rzadki przypadek) slot pamięci ma zabrudzenia.
Jak na każdym slocie odpali to zrób to samo z drugą pamięcią.
Jak ta tez odpali w każdym slocie to włóż obie pamięci nawet w losowych
Komentarz usunięty przez autora
Różne taktowania pamięci nie mogą byc obok siebie w slotach. Ale to pewnie wiesz.
Widze ze sa tam 4 sloty, taktowania musza byc parami po 2 w odpowiednim. Ale to chyba nie w tym problem.
@JoeBlade dobrze napisał, tego bym próbował.